Uavhengig og uavhengig forandring: HVA ER EKSEMPLENE?

Uavhengig og uavhengig forandring: HVA ER EKSEMPLENE?

Uavhengige variabler og avhengige variabler De utgjør de to mest kjente kategoriene i vitenskap og forskning, for eksempel vitenskap, psykologi, sosiologi og andre kunnskapsfelt.

Takk skal du ha:

Uavhengig variabel og avhengig variabel De er de to mest kjente kategoriene i vitenskap og forskning, for eksempel vitenskap, psykologi, sosiologi og andre kunnskapsfelt.

De er ikke bare grunnleggende begreper i gjennomføring av eksperimenter; I tillegg hjelper de med å forstå hvordan sannheten fungerer som et resultat av analysen av isolerte fenomener. Kort sagt reduserer de kompleksiteten i det vi studerer og lar oss fokusere på enkle elementer som avslører vitenskapelig kunnskap.

I denne artikkelen vil vi se hva avhengige og uavhengige variabler er, med noen få eksempler som bidro til å forstå dens rolle i vitenskapen og bruke et statistisk verktøy.

  • Relatert artikkel: «11 typer variabler brukt i studien»

Avhengige og uavhengige variabler: hva er de?

I psykologi, som i andre vitenskapelige disipliner, er det viktig å oppnå utvikling av nye metoder, teknikker, forklarende modeller og praktiske anvendelser, eller å forbedre eller garantere sikkerheten og ektheten til eksisterende.


Og for å studere noe, må vi huske at forskjellige variabler må evalueres og manipuleres i forskjellige eksperimenter. En variabel er en egenskap eller egenskaper som kan endres ved å ta i bruk forskjellige verdier eller kategorier, og deres endring kan vise oss hvordan den ble til eller hvorfor vi er interessert i å studere den.

Så variabelen elementer av virkeligheten som vi kan spesifisere og forutsi Vi kan finne noe som gjentas mange ganger i naturen eller i samfunnet. For eksempel er sex en variabel ting, og hva det betyr gjenspeiles i de fleste mennesker vi observerer, med få unntak.

På operativt nivå, Når vi jobber eksperimentelt, gjør vi dem i to hovedtyper: avhengige og uavhengige variabler. La oss se på hver av dem i denne artikkelen.

Den grunnleggende definisjonen av en uavhengig størrelse

En uavhengig variabel er enhver variabel som har blitt forvrengt av forskere for å teste en hypotese og testet eksperimentelt. Om en egenskap, kvalitet, karakteristikk eller evne som påvirker de gjenværende variablene, evnen til å endre eller definere oppførselen til de gjenværende variablene.


Dermed vil forskjellige betydninger av denne variabelen være viktig for utviklingen og tolkningen av resultatene av eksperimentet, fordi den vil forklare den.

For eksempel kan du identifisere forskjellige situasjoner som deltakerne opplevde under eksperimentet (hvis flere ble savnet) eller grupper som gikk gjennom forskjellige eksperimentelle forhold. I slike tilfeller kan vi snakke om uavhengige variabler innen fag eller mellom fag.

Uavhengig sVerdien endres ikke med resten av variablene i eksperimentet, som det heter. Kjønn eller alder er som regel noen variabler som har en tendens til å være uavhengige fordi de ikke endres over flere variabler. Selvfølgelig kan vi bruke dem til å studere andre variabler.

I alle fall er variabelen uavhengig eller avhengig. I en studie kan en favorittmusikksjanger være en avhengig variabel, mens den i en annen kan være en uavhengig variabel.


Avhengige variabler: konsept

Om den avhengige variabelen snakker vi om en kvalitet eller karakteristikk som er påvirket av en uavhengig variabel i atferd. Det er en målbar variabel eller variabel for å tolke resultatene. Med andre ord, hvis visse betingelser er oppfylt (kontrollert ved hjelp av avhengige variabler), observeres det om det endres eller hvordan det endres.

Dermed står vi overfor en type variabel som kan evalueres og analyseres i et eksperiment eller undersøkelse basert på verdiene av uavhengighet. Hvis den uavhengige variabelen er årsaken, kan den avhengige variabelen betraktes som effekten vi måler etter å ha kontrollert den første.

Selvfølgelig må du huske det Ikke alle studier som bruker avhengige og uavhengige variabler representerer årsakssammenhenger. Med andre ord, ved å endre verdien av den uavhengige variabelen, betyr det at verdien av den avhengige endres mer eller mindre etter prediksjonen, ikke at årsaken til denne siste endringen var manipulasjonen av den uavhengige variabelen. Spesielt innen samfunnsvitenskapen kan denne typen fenomen vise en enkel korrelasjonseffekt.

Hvis du for eksempel spør folk med lavt utdanningsnivå om deres intensjon om å stemme, og du spør en universitetsstudent om deres intensjon om å stemme, betyr det ikke at det uavhengige «utdanningsnivået» er variabelt. skaperen av denne variasjonen; Det kan være en annen skjult variabel som forklarer både intensjonen om å stemme og det lave utdanningsnivået, for eksempel mangel på økonomiske ressurser.

  • Du kan være interessert i: «15 eksempler og forklaringer på kvalitative variabler»

Detaljert informasjon om bruken i studien

Fordelingen av avhengige og uavhengige variabler er et nøkkelelement som er en del av en hvilken som helst studie. Imidlertid kan antall variabler som skal vurderes, samt typen eksperimentell design og hva som egentlig er ment for analyse, variere sterkt.

For eksempel, Den enkle utformingen kan kreve bruk av bare uavhengige og uavhengige variabler. Generelt anbefales det å bruke minst en av de uavhengige variablene, fordi jo større antall uavhengige variabler, jo større er kompleksiteten i eksperimentet og jo større målefeil.

Men hvis vi for eksempel ønsker å evaluere effekten av et medikament, vil det være hensiktsmessig å evaluere forskjellige elementer i det samme eksperimentet. Vi kan ha en intergruppeuavhengig variabel som vil være en gruppetype (en gruppe fag med medisiner og en gruppe kontrollpersoner for å se om det er forskjeller) og en variabel behandlingstid i gruppen. (forbehandling, etterbehandling og oppfølgingsundersøkelse).

Tilsvarende kan de avhengige variablene vurdere ulike aspekter som depresjonsnivå, selvmordstanker, spisevaner, libido, mengde og søvnkvalitet.

I alle fall er forholdet mellom avhengige og uavhengige variabler det samme, og om hver av de uavhengige variablene har en effekt på de avhengige variablene (og om ikke bare hver av de uavhengige variablene, men også interaksjonen mellom dem påvirker matere). Dette kan vurderes gjennom forskjellige designtyper som ANOVA.

En annen faktor å vurdere er at det samme faktum kan være avhengig eller uavhengig, avhengig av hva som undersøkes og hvordan etterforskningen gjennomføres.

For eksempel kan en persons kroppsmasseindeks være en uavhengig variabel hvis den brukes til å vurdere om den påvirker noen annen variabel eller ikke, eller det kan være en avhengig variabel hvis vi antar at samme BMI er avhengig av en annen variabel. Dermed gjør posisjonen vi analyserer, ikke variabelen, den avhengig eller uavhengig.

Eksempler på bruk i vitenskap

Avslutningsvis, la oss se på noen få eksempler på situasjoner eller studier der vi ser en avhengig og uavhengig variabel.

Det kan være en studie fokusert på den første saken Analyse av graden av endring i hjerterytmen som oppstår ved eksponering for forskjellige høyder Hos mennesker med akrofobi. I dette tilfellet er høyden motivet utsettes for en uavhengig variabel, og hjertefrekvensen er en avhengig variabel.

En annen studie kan være en analyse av innvirkningen av typen språk som brukes i egenvurderingsverktøy på pasientens egenvurdering. Språktypen kan være en uavhengig variabel, og selvevalueringsskjemaet gir et uavhengig spørreskjema.

Et tredje eksempel kan være en etterforskningsetterforskning Effekten av bevegelsesnivået på kroppsmasseindeksenUavhengig av BMI-avhengige variabler og nivåer av fysisk aktivitet.

Det fjerde og siste eksemplet finner du i en studie som vurderer hvordan positive påvirkninger påvirker livstilfredshet. Nivået på positiv innvirkning ville være en uavhengig variabel, og den avhengige variabelen ville være nivået på tilfredshet med livet.

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *