TURIA RIVER: HISTORIE, EGENSKAPER, RUTE, INSTRUMENTER, FLORA

TURIA RIVER: HISTORIE, EGENSKAPER, RUTE, INSTRUMENTER, FLORA

Turia-elven er en europeisk kanal som ligger nordøst for den iberiske halvøya, nemlig på Spanias territorium. Lengden er fra våren i verdensfjellene til utløpet av Middelhavet

Takk skal du ha:

De Turia-elven Det er en europeisk kanal som ligger nordøst for den iberiske halvøya, på Spanias territorium. Lengden er 230 km, og dekker et område på rundt 6394 km fra kilden i verdensfjellene til utløpet av Middelhavet.2.

Turia-bassenget er av stor betydning for regionen og landet, siden vannet har vært bærebjelken i jordbruksutviklingen i dalen av de autonome samfunnene i Aragon og Valencia.

På grunn av mangfoldet av flora og fauna i det øvre bassenget i Tyrkia, har territoriet blitt erklært et biosfærereservat av UNESCO. I tillegg, i det nedre bassenget, når det passerer gjennom byen Valencia, mater vannet i Tyrkia den viktige vegetasjonskorridoren som danner de grønne lungene for den voksende metropolen.


Historie

Høy alder

Før utvidelsen av det romerske imperiet på den iberiske halvøya okkuperte keltiske sivilisasjoner foten av det øvre bassenget i Tyrkia, hvor arkeologiske rester er igjen.

Omtrent 138 a. C. Byen Valencia ble grunnlagt av romerne i et terrasserert område ved bredden av elven Turia. Denne strategiske beliggenheten ga dem tre hovedfordeler:

For det første var tilgang til rent vann nødvendig for å forbedre landbruket og vedlikeholde byen. For det andre gjorde dets nærhet til havet det lettere å flytte varer, sivile og tropper til og fra andre områder under dets domene. For det tredje var området relativt høyt i omgivelsene og prioriterte å beskytte byen.

Det 20. århundre

I 1938, under den spanske borgerkrigen, var Tyrkias øvre basseng et sted der republikanere og nasjonalister kjempet for Aragon. I dag er det grøfter, tunneler og defensive strukturer der republikanerne søker tilflukt i regionen.


En viktig del av historien til denne kanalen er skrevet av den ukontrollerbare naturen til flommen. De tidligste registreringene av disse hendelsene dateres tilbake til 1. og 2. århundre f.Kr. Under den romerske okkupasjonen.

I lang tid utførte regjeringer fra Valencia ingeniørarbeid med flomkontroll ved å bygge vegger, porter og kanaler for å regulere strømmen av elven.

Imidlertid var denne innsatsen utilstrekkelig, og i 1957 forårsaket Tyrkias største flom, som drepte 81 mennesker, skade på rundt 10.000 millioner pesetas (ca. 60 millioner euro).

1957-flommene, eller flommene, tvang regjeringen til Francisco Franco til å planlegge og iverksette nye flomkontrolltiltak. Studien av det nødvendige arbeidet for å forhindre nye flom i urbane områder ble kalt den sørlige planen fra 1961.

I følge denne planen vil elveleiet bli omdirigert gjennom en 175 meter bred kanal, som ligger 3 kilometer sør for sin naturlige kanal. Arbeidet ble utført fra 1964 til 1973.


Generelle egenskaper

Tyrkia er klassifisert som en middelhavselv med levantinske egenskaper. Født på den iberiske halvøya, i en høyde av 1.680 meter over havet, faller den ned i munningen av Middelhavet, krysser fjell og åser og akselererer vann.

Turiya-elvens løp har sesongmessige endringer på grunn av at den mates av regn og snø. Det viser høy vannstand mellom vinter og vår og topper rundt mars. Om sommeren når kanalen sitt laveste punkt, faller til 0,31 meter i august og forsvinner nesten.3/ fra.

Strømmen i forskjellige deler av elven varierer, avhengig av mengden nedbør i hvert område. Dermed er den gjennomsnittlige nedbøren i det øvre bassenget 1000 mm, mens det i det nedre bassenget er knapt mer enn 500 mm.

Flommene som rammet det tyrkiske bassenget var plutselige og oversteg gjennomsnittet 35 ganger på bare noen få timer. Flom påvirker ofte nedre del av elven, som blir en naturlig kanal for å samle avrenning fra fjellene og omliggende daler når den faller under jorden.

Den øvre delen av Tyrkia viser karst-lettelsen, som favoriserer det underjordiske vannet. I tillegg er Benagéber og Loriguilla reservoarer installert med en kapasitet på 221 og 73 Hm3 Respektivt, dette hjelper til med å kontrollere hendelser.

Fødsel, tider og munn

Turia-elven ble født på et flatt toppet fjell i Melua de San Juan, en del av verdensfjellene. Kildevannet ligger i en høyde av 1680 meter over havet i kommunen Guadalajara. Den kjører rundt 300 kilometer til munningen i Middelhavet.

I øvre bassenget tar Tyrkia navnet til hjembyen: Guadalajara. Denne delen krysser kalsiumkløfter som er gravd ut mellom myke bergarter siden jura- og krittperioden.

Etter den øvre delen flyter den fra vest til øst til byen Teruel, som ligger i det autonome samfunnet Aragon. Herfra går du sørover. Den går fra Muela San Juan-elven til Loriguilla-reservoaret i den homonyme kommunen i provinsen Valencia.

Etter å ha møtt Alfambra-elven, vedtok Turia navnet sitt riktig. Det nedre bassenget passerer gjennom munningen av Loriguilla og Middelhavet, gjennom en kanal omdirigert av 1961 Plan Sur i Valencia.

Turia-elven renner gjennom kommunene Guadalajara, Villar del Cobo, Albarrasin, Villelle, Ademuz, Tuejar, Chelva, Loriguilla, Chulilla, Geshtalgar, Bugarra, Pedralba, Ribarroia de Turia og Aragon Autonomous Community. Provinsen Valencia.

Forurensing

Forurensning som påvirker elven Basilia er et resultat av økt landbruks- og industriaktivitet og bosetninger. Det antas at halvparten av bassenget er viet landbruksproduksjon, hovedsakelig konsentrert i nedre del. Intensiteten av utnyttelse av dette stoffet fører til avrenning som inneholder soppdrepende, herbicider og insektmidler.

Valencia er det tredje største sentrum i Spania, kun overgått av Madrid og Barcelona. For Tyrkia vil dette føre til en økning i estimert bruk av vannet, tap av territorium på grunn av byutvikling og en økning i ozonkonsentrasjoner.

Ozon på bakkenivå er et forurensende stoff som slippes ut i Valencia-dalen ved en kombinasjon av nitrogenoksider og hydrokarboner.

Når Tyrkia passerer gjennom befolkede områder, påvirkes det av den lave miljøfølsomheten til innbyggere som tømmer fast avfall i elver og bredder. Forurensning skjer imidlertid i tide og blir tilfredsstillende kontrollert av de kommunale myndigheters ansvarlige handlinger.

Økonomi

Landbruk er den viktigste økonomiske aktiviteten rundt vannet i Tyrkia. To tredjedeler av Spanias appelsiner produseres i det nedre bassenget, noe som gjør Europa til en stor produsent av sitrusfrukter.

Innen 2016 er det planlagt å produsere 152 000 hektar sitrus, 43 000 hektar ris, 67 000 hektar vingårder og 94 000 hektar olivenlunder.

To typer dyrking er utviklet i Turiya-bassenget: nedbør og vanning. Den første typen planter er bare avhengig av regnvann i det daglige, da denne metoden hovedsakelig brukes i dyrking av oliventrær, da den gir gode resultater i produksjonen av tørket frukt og oljer. Vanede avlinger i regionen er hovedsakelig avhengig av vann fra kanalene i Turiya-elven.

Store byer å besøke

Fra kilden i Muela de Juan til utløpet av Middelhavet, går Tyrkia gjennom territoriet til to autonome samfunn i Spania: Fellesskapet Aragon og Valencia.

På vei til sjøen påvirker vannet småbyer som ikke vil ha mer enn 1000 innbyggere innen 2018. Teruel og Valencia er viktige byer som gikk gjennom den.

Teruel

Teruel er hovedstaden i en homonym provins og har en liten befolkning i Spania. Ligger ved sammenløpet av elvene Guadalajara og Alfambra, er det den viktigste byen i den autonome regionen Aragon, med tilgang til elven Turia.

Byen hadde i 2017 en befolkning på 35.484. I 1986 ble Mudejar erklært et verdensarvsted av UNESCO på grunn av sin historiske og kunstneriske verdi.

Valencia

Valencia er en av de viktigste byene i Spania. Det fungerer som et dobbelt senter, på den ene siden er det hovedstaden i en homonym provins, og på den andre siden er det hovedstaden i det autonome samfunnet i Valencia. Fra og med 2018 var det 1559908 innbyggere fordelt mellom byen og hovedstadsområdet.

Siden grunnleggelsen har det blitt ansett som hovedstaden i Tyrkia fordi byen har utviklet seg rundt elveleiet. Grunnlagt av romerne i 138 f.Kr. Den ble erobret av muslimene i 711, og ble restaurert i 1238 med mandatet til Aragon Jaime I. Rikheten i sin historie, kultur og arkitektur har gjort det mulig å anerkjenne det av UNESCO som en immateriell kulturarv fra menneskeheten.

Ligger i det nedre bassenget i Tyrkia, har Valencia historisk blitt påvirket av flom. Arkeologiske bevis tyder på at flomvannet påvirket romere og muslimer.

Sideelver

Langs ruten mottar Tyrkia sine bidrag fra følgende elver: Grigos, Noguera, Alfambra, Riodava, Ebron, Bogilges, Arcos og Sot de Chera; og følgende bekker: Rollo, Barranco Sancha, Los Rekuencos, Bronhales, Garbe, La Canada, Uncal, Cambretas, Asturias og La Granolera.

I tillegg, når sterk vind og snø smelter, mottar den avrenning fra utallige kløfter og boulevarder.

Flora

Turia River Basin er hjemmet til et bredt utvalg av arter fra Europa og Nord-Afrika. Endringer i høyde og temperatur begrenser tilstedeværelsen av visse arter i bestemte områder, og disse faktorene bestemmer hovedsakelig økningen i elvenes overvann og øvre del.

Typiske bassengtyper er svart stokk, flagg, silke albaida, hvit poppel, hagtorn, Aleppo gran, eik, lys harrig, zarramilla, mastikk, rosmarin, oleander, hjelm, bramble, rocrose, palmehjerte, gran, poppel, poppel., Okse , gran, banan, middelhavs-ara, aladierno, timian, hestehale, hvit pil, grop, vill havre, torner, esparto, hestør og reddik.

Fauna

Turia River Basin er hjemmet til en rekke arter, inkludert 18 pattedyrarter, 107 fugler, 13 reptiler, 5 amfibier og 10 fisk. Noen av dem er truet eller truet med utryddelse.

Blant de ville dyrene som finnes i området er vanlig svelge, dorn, slange, grevling, rød karpe, pyreneisk øgle, sørlig glatt slange, vanlig spurv, ørnugle, ansiktsmaske, hurtig frosk, villkatt, maurisk pinnsvin, fotgjenger, kanin , kanin, slange, ulv, brosme, morål, slange og slange.

Også gobby, robin, villsvin, cinderella øgle, svarttrost, regnbueørret, vanlig ulv, hvit øgle, furu, vannmus, skilpaddue, flekkete frosk, verdigris, karpe, jordmor frosk, konge, rød øgle, kort finger ørn, gjøk, gecko, rød patridge, genet, lilla ekorn, feltmus, nattergal, vanlig frosk, ekorn, rødrev, villkatten og Middelhavet.

Referanser

  1. Byen som mistet elven, rapporterte El País 15. desember 2006. Hentet fra Elpais.com.
  2. Sánchez Fabre, M, “The Guadalajara River: Its Hydrological Behavior,” Rehalda Magazine, Number 7 (2008). Hentet fra Rehalda.files.wordpress.com/2013/10/rehalda_7.pdf
  3. Jonathan Morell Cuevas, “Nedbørfaktorer i dannelsen av utsikter i det øvre bassenget i Tyrkia,” Geographicalia Magazine, 2001, № 40. Hentet fra dialnet.uniroja.es.
  4. Analyse, distribusjon, transport og toksisitet av forurensninger generert i det tyrkiske bassenget, avhandling fra Universitetet i Valencia, mai 2017. Hentet fra Roderic.uv.es.
  5. Guara, «Environmental Data on the Downstream of the Turia River», Revista de Ecología nº 4, (1990). Hentet fra Miteco.gob.es.

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *