GEORGE BERKLEYS IDEALISTTEORI: RADIKAL SOLIPSISM

GEORGE BERKLEYS IDEALISTTEORI: RADIKAL SOLIPSISM

Når det gjelder å uttrykke hva sinnet er, er det lett å starte helt fra begynnelsen av bevisstheten. Vi kan tvile på mange ting, men som filosofen Descartes påpeker, er vi i det minste en hvit mann som kjenner oss selv

Takk skal du ha:

Når det gjelder å uttrykke hva sinnet er, er det lett å starte helt fra begynnelsen av bevisstheten. Vi kan tvile på mange ting, men som filosofen Descartes påpekte, er det udiskutabelt at vi eksisterer, i det minste som et sinn som kjenner seg selv. Alt annet, inkludert vår karakter og oppførsel, virker usikkert.

Denne metoden har en solipsistisk karakter, det vil si at den begynner ved utgangspunktet for hvert bevisste «jeg» og ber om alt som ikke eksisterer. George Berkeley fra England var en av de mest radikale tenkerne innen solipsisme. I de følgende linjene vil jeg forklare Hvordan George Berkeley så verden gjennom sin idealistiske teori.

  • Relatert artikkel: «Hva er likhetene mellom psykologi og filosofi?»

Hvem var George Berkeley?

Filosofen George Berkeley ble født i 1685 i Irland, spesielt i byen Kilkenny. Han studerte ved Kilkeni College og senere ved Trinity College i Dublin, hvor han ble en anglikansk prest, studerte og skrev essays.


I 1710 skrev han sitt første viktige verk En avhandling om prinsippene for å forstå menneskerog tre år senere, Tre dialoger mellom Cherry og Philo. I dem, som vi skal se, vedtok han en metode for dyp tenkning under påvirkning av idealisme.

I 1714, etter å ha skrevet sine store verk, flyttet han til London og turnerte Europa innimellom. Han og kona flyttet senere til Rhode Island for å etablere et seminar. Prosjektet mislyktes på grunn av mangel på midler, så han vendte tilbake til London og senere til Dublin. hvor han ble ordinert til biskop noen år senere. Han ble der til sin død i 1753.

George Berkeleys idealistiske teori

De viktigste aspektene av George Berkeleys filosofiske teori er:

1. Sterk idealisme

Berkeley begynte med å anta at det var viktig å analysere alt fra et ideologisk, immaterielt synspunkt. Så det, var engasjert i studiet av logiske og formelle systemerog hans tenkning fokuserer på å jobbe med begreper utover empiriske observasjoner. Dette var relativt vanlig i hans tid, da innflytelsen fra middelalderens skolastiske filosofi, som forsøkte å rettferdiggjøre Guds eksistens gjennom resonnement, fremdeles ble kjent i Europa. Men som vi skal se, formidlet Berkeley sin idealisme til sluttresultatet.


2. Monisme

Som nevnt ovenfor var George Berkeley hovedsakelig opptatt av ideer og likestilte dem med åndelige ting. Imidlertid, i motsetning til andre idealister, reflekterte han ikke hykleri fordi han ikke trodde på sannheten. består av to grunnleggende elementer som materie og åndelighet. Han var monistisk i den forstand at nesten ingen var der: han trodde bare på eksistensen av et åndelig vesen.

3. Overdreven solipsisme

Denne tredje kommer fra kombinasjonen av de to foregående egenskapene. Berkeley mente at alt vi tenkte og oppfattet var en del av det samme: åndelig. I sin forståelse av kristendommen er alt som omgir oss en åndelig substans da skapte den kristne guden oss til å leve. Dette har den mest forbløffende følgende karakteristikken av George Berkeleys teori.

4. Relativisme

For Berkeley, når vi ser et fjell som virker lite i horisonten, er det faktisk lite og endrer seg når det nærmer seg. Når åra ser ut til å bøyes når den er under vann, bøyer åra seg faktisk. Hvis vi hører en lyd som kommer fra en tredør, er det ikke fordi den har passert gjennom noen materielle elementer, men fordi den er det.


Alt vi oppfatter er faktisk slik vi oppfatter detSiden alt er ånd, er det ingen forpliktelse til å følge reglene. Hvordan den åndelige substansen forandrer seg for øynene av den kristne guds vilje. Samtidig tror han på oppfatningen av hva som eksisterer, slik at alt som ikke eksisterer bokstavelig og på alle måter, forsvinner.

  • Du kan være interessert i: «Typer av religion (og forskjeller i deres tro og ideer)»

For å konkludere

Selv om dette ikke er hans intensjon, viser George Berkeleys filosofi hvor absurd vi kan være hvis vi bare ser på våre egne ideer. hvis vi benekter at det er materiell sannhet der.

Det er mulig å falle, enten du tror på en religion eller ikke. Dette er i utgangspunktet en ekstrem relativisme som vi bruker i visse sammenhenger og situasjoner, men hvis vi fortsetter i en hvilken som helst situasjon, kan det føre oss til det absurde.

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *