CANTOR’S INTERECHEVIORISM: DE 4 PRINSIPPENE I DENNE TEORIEN

CANTOR’S INTERECHEVIORISM: DE 4 PRINSIPPENE I DENNE TEORIEN

Jacob Robert Cantor (1888-1984) var skaperen av intervertebralisme, en psykolog som levde med radikal hudbehindringsisme og ble sterkt påvirket av naturalistisk filosofi.

Takk skal du ha:

Jacob Robert Cantor (1888-1984) var skaperen av interveningisme, en psykologisk og vitenskapelig modell som eksisterte sammen med radikal skinnhudeatferdisme og ble sterkt påvirket av naturalistisk filosofi.

I denne artikkelen analyserer vi Cantors fire grunnleggende prinsipper for interecheviorism og dets forhold til Skinner-modellen.

 • Relatert artikkel: «10 typer behaviorisme: historie, teorier og forskjeller»

Grunnleggende prinsipper for interecheviorism

Cantor laget begrepet «interaksjon» for å skille det fra den klassiske modellen for atferdspsykologi i sin tid, som var hegemonisk i sin tid og populær i dag: «ER» (Stimulus-Response) -skjemaet.

Cantors modell a Psykologisk felt planlagt som K = (es, o, f er, s, hi, ed, md), hvor “K” er et spesifikt atferdssegment. Hver av de andre forkortelsene representerer en av følgende variabler:


 • Stimulushendelser: Alt som tar kontakt med en bestemt kropp.
 • Variabler i organismen (o): biologiske reaksjoner på ytre stimuli.
 • Stimulusresponsfunksjon (f er): Et historisk utviklet system som bestemmer forholdet mellom stimuli og reaksjoner.
 • Situasjonsfaktorer (faktorer): både organiske og eksterne variabler som påvirker den analyserte interaksjonen.
 • Atferdshistorie (hei): refererer til atferdssegmenter som har skjedd tidligere og påvirket dagens situasjon.
 • Dispositional events (red.): Et sett med situasjonsfaktorer og fra atferdshistorien, det vil si fra alle hendelser som samhandler.
 • Kommunikasjonsmiljø (md): omstendigheter som tillater passering av atferdssegmentet.

Interbehaviorism blir ikke bare sett på som en psykologisk teori, men også som en generell filosofisk proposisjon til psykologi og andre vitenskaper, spesielt atferdsvitenskap. Slik sett fremhevet Moore (1984) fire Grunnleggende prinsipper som kjennetegner Cantors atferdspsykologi.


1. Naturalisme

Naturalistisk filosofi fastholder at alle fenomener kan forklares av naturvitenskapen, og at det er en klar sammenheng mellom fysiske og usynlige fenomener. Dermed avviser denne filosofien dualismen mellom organismen og sinnet, og anser den som en manifestasjon av kroppens biologiske substrat i samspillet med et bestemt miljø.

Derfor, i analysen av enhver hendelse, er det nødvendig å ta hensyn til den romlig-timelige konteksten den finner sted i, fordi det å prøve å studere en isolert hendelse er reduktiv og meningsløs. Cantor advarte Tendensen til psykologi mot mentalitet hindrer dens utvikling som vitenskap og må rapporteres i forskjellige former.

2. Vitenskapelig pluralisme

I følge Cantor er det ingen vitenskap som er overlegen andre, men kunnskapen som tilegnes i forskjellige fagfelt må integreres, og for at vitenskapen skal komme videre, må noen avvise andres holdninger. For å gjøre dette bør forskere ikke lete etter makroteori, men bare utføre forskning og komme med anbefalinger.


3. Multikausalitet

Interbehaviorism avviser tradisjonelle hypoteser og årsaksmodeller som prøver å forklare forekomsten av visse hendelser gjennom enkle, lineære sammenhenger. I følge Cantor Årsak bør forstås som en kompleks prosess kombinere flere faktorer i et gitt fenomenologisk felt.

Han la også vekt på vitenskapens sannsynlighet; Det er mulig å lage forklarende modeller så nær som mulig de underliggende faktorene som ikke finnes under noen omstendigheter, men som ikke er mulig å oppnå alle faktorene.

4. Psykologi som en interaksjon av stimuli med kroppen

Cantor bemerket at psykologi bør være gjenstand for studier interaksjonsatferd, dvs. toveis interaksjon av stimuli og responser Denne interaksjonen mellom organismen er mye mer kompleks enn i vitenskap som fysikk, fordi utviklingen av en atferdsmodell med akkumulering av erfaringer i psykologi er veldig relevant.

 • Du kan være interessert i: «10 grunnleggende psykologiske teorier»

Forbindelse med radikal behaviorisme

Cantors mellommenneskelige psykologi og Burrus Frederick Skinners radikale behaviorisme dukket opp samtidig. Siden forholdet mellom de to fagene er på høyeste nivå, kan det karakteriseres som to åpninger likheter og forskjeller mellom interversjonisme og radikal behaviorisme åpenbart.

Begge modellene bruker ikke uobserverte formidlingsvariabler i atferd, slik som tanker, følelser og forventninger. På denne måten unngår de bruk av hypotetiske konstruksjoner og fokuserer på studiet av beredskap og årsakssammenheng mellom atferd og dens miljøfaktorer.

I følge Morris (1984) skyldes forskjellene mellom interversjonisme og radikal behaviorisme i stor grad vekt eller detaljer; For eksempel var Cantor ikke enig i skinnens syn på at atferd skulle forstås som et svar, men snarere som et samspill mellom ulike faktorer.

Schoenfeld (1969) hevdet at Cantors begrensede innflytelse kunne forklares med dette Hans bidrag var hovedsakelig teoretiskeSiden hans viktigste talent er analyse og kritikk av nåværende metoder, forsøkte han å inspirere andre til å ta en ny retning innen psykologi og vitenskap generelt.

 • Du kan være interessert i: «Stephen Hayes funksjonelle kontekstualitet»
 • Morris, EK (1984). Atferdspsykologi og radikal atferd: Noen likheter og forskjeller. Atferdsanalytikeren, 7 (2): 197-204.
 • Шоенфельд, В. Н. (1969). J. R. Cantor’s Objective Psychology in Grammar and Psychology and Logic: A Retrospective Assessment. Journal of Experimental Behavior Analysis, 12: 329-347.

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *