SLIDE SHOW: EN VISUELL SØKNAD FOR CELIACIA – HELSE

SLIDE SHOW: EN VISUELL SØKNAD FOR CELIACIA – HELSE

Cøliaki er en lidelse i fordøyelsessystemet forårsaket av en reaksjon på gluten, et protein som finnes i rug, bygg, hvete og hundrevis av andre matvarer laget med dette kornet. Kroppens immunsystem c

Takk skal du ha:

Hva er cøliaki?

Cøliaki er en lidelse i fordøyelsessystemet forårsaket av en reaksjon på gluten, et protein som finnes i rug, bygg, hvete og hundrevis av andre matvarer laget med dette kornet. Kroppens immunsystem reagerer på gluten og skader tarmen. Cøliaki, også kjent som cøliaki eller glutenfølsom enteropati, er vanlig. Anslagsvis 1,8 millioner amerikanere er forvirret og trenger å spise glutenfri.

Symptomer på cøliaki: Fordøyelse

Symptomer på cøliaki kan variere fra mild til alvorlig. Noen mennesker har ingen symptomer, men de har gastrointestinale problemer. Cøliaki blir noen ganger feildiagnostisert som irritabel tarmsyndrom, Crohns sykdom eller magesår. Fordøyelsessymptomer kan omfatte:

 • Oppblåsthet og smerte
 • Diaré
 • Oppkast
 • Forstoppelse
 • Blek, vond lukt

Symptomer på cøliaki: Vekttap

Mange voksne med solbrenthet har ingen fordøyelsessymptomer i det hele tatt. Imidlertid kan underernæring føre til andre problemer, inkludert vekttap og underernæring. Symptomer på vekttap eller underernæring inkluderer:

 • Anemi
 • Å være trøtt
 • Osteoporose
 • Infertilitet eller spontanabort
 • Magesår
 • Tretthet, nummenhet i lemmer

Tegn på cøliaki: Rynker på huden

For noen mennesker er cøliaki en kløende, blærende tilstand som kalles dermatitt herpetiformis. Det kan starte med en alvorlig brennende følelse i albuene, knærne, hodebunnen, hoftene og ryggen. Røde, kløende støt vises, etterfulgt av skabb. Det er vanligst i ungdomsårene og er mer vanlig hos menn enn kvinner. Kviser kan behandles med et glutenfritt kosthold, men det kan også behandles med medisiner.

Symptomer på cøliaki: humør og hukommelse

Noen mennesker med cøliaki opplever depresjon, irritabilitet, hukommelsestap og dårlig konsentrasjon. Kronisk sykdom kan føre til problemer med humør og hukommelse, spesielt når du har kronisk smerte eller tretthet assosiert med anemi.

Advarselsskilt hos barn

Symptomer på cøliaki kan begynne i barndommen, selv i barndommen, når foreldre introduserer glutenholdig mat. Symptomer: oppkast, oppblåsthet, smerte, diaré og irritabilitet. Sykdommen kan føre til hemmet vekst eller hemmet vekst. Barn med cøliaki kan ha hulrom, hulrom, misfargede eller dårlig formede tenner. Barn med foreldre eller søsken med cøliaki bør screenes.

Celiac Disease Trigger Foods

Hvete er en stift i den vestlige kulturen, så mange matvarer inneholder nok gluten til å forverre cøliaki – brød, kjeks, rundstykker, pasta, pizza, kaker og paier. Stekt kylling med brød kan være begrenset. Kinesiske seita og japanske udo nudler er laget av hvete. Rug og bygg inneholder også gluten, så brød, byggsuppe og til og med øl kan forårsake problemer med cøliaki.

Cøliaki eller hveteallergi?

Cøliaki og hveteallergi involverer immunforsvaret, men reaksjonen i kroppen er annerledes. Cøliaki er en autoimmun sykdom som forårsaker skade på slimhinnen i tarmen. Det er en livslang sykdom. Tegn på allergi mot hvete inkluderer feber, kortpustethet, magesmerter eller diaré. Allergi mot hvete er ofte foreldet.

Celia eller laktoseintoleranse?

Cøliaki ødelegger slimhinnen i tynntarmen og gjør det vanskelig å fordøye laktose, et sukker som finnes i melk og meieriprodukter. Et glutenfritt kosthold hjelper tarmene til å komme seg, og personer med cøliaki kan vite at de kan absorbere laktose igjen.

Hvem får cøliaki?

Selv om ingen vet nøyaktig hvorfor, risikerer følgende situasjoner deg å utvikle tilstanden:

 • An umiddelbart Et familiemedlem med cøliaki
 • Effekt av gluten opptil 3 måneder
 • Stor livshistorie, følelsesmessig stress, graviditet eller genetisk operasjon på pasienter
 • Type 1 diabetes, skjoldbruskkjertel eller andre autoimmune sykdommer
 • En annen genetisk lidelse, som Downs syndrom eller Turners syndrom

Tarmcøliaki

Hos mennesker med cøliaki utløses kroppens immunsystem av gluten i kosten. Antistoffer angriper slimhinnen i tarmen, ødelegger, glatter eller ødelegger små projeksjoner (villaer) som hår i tynntarmen. De berørte villiene klarer ikke å fordøye maten gjennom tarmveggen. Som et resultat passerer fett, proteiner, vitaminer og mineraler gjennom avføringen. Over tid kan dette føre til dårlig ernæring.

Sen debut av cøliaki

Cøliaki kan forekomme hos eldre mennesker i alle aldre. Selv om mennesker må være genetisk nær det, har forskere vist at de har vært tolerante mot gluten i mange år og ikke vet hvorfor noen mennesker utvikler en immunrespons. Imidlertid er den gjennomsnittlige varigheten av diagnosen cøliaki hos en person med symptomer fire år.

Diagnose: Blodprøver

Fordi symptomene på cøliaki kan variere, blir de ofte feildiagnostisert eller feildiagnostisert. Ved hjelp av en blodprøve kan du bestemme antall antistoffer som antyder tilstedeværelsen av cøliaki. Hvis resultatene er negative, kan legen hjelpe til med å stille en ytterligere diagnose, inkludert en DNA-test.

Genetiske tester for CD

Genetisk testing gir en annen viktig informasjon. Omtrent en tredjedel av amerikanerne har DQ2- eller DQ8-gener, som antas å være nødvendige for utvikling av sykdom hos mennesker. Hvis du ikke har disse genene, kan legen din utelukke cøliaki som årsak til symptomene dine, men mange mennesker har genet og utvikler ikke en CD.

Diagnose: Tarmbiopsi

En tarmbiopsi kan bekrefte resultatene av en blodprøve. Gjennom munnen og magen plasseres endoskopet i tynntarmen og en liten mengde vev fjernes. Cøliaki ødelegger eller ødelegger små hårete områder i tarmen.

Glutenfølsomhet

Personer som er følsomme for gluten har lignende symptomer, som magesmerter, tretthet eller hodepine, men de forårsaker ikke gastrointestinale skader eller de akutte effektene av cøliaki. Men et glutenfritt kosthold eliminerer symptomene.

Risiko for cøliaki hvis den ikke behandles

60% av barna og 41% av voksne med heliasykdom har ingen symptomer. Med gastrointestinale skader kan de ikke være i stand til å absorbere næringsstoffer ordentlig og kan være i fare for underernæring. Personer med cøliaki er mer sannsynlig å utvikle osteoporose, infertilitet og noen nevrologiske problemer.

Cøliaki og diabetes

Personer med type 1-diabetes kan få cøliaki. Når ubehandlet, kan cøliaki føre til lavt blodsukker eller dårlig blodsukker. Cøliaki kan forekomme sammen med andre autoimmune sykdommer, inkludert skjoldbrusk sykdom og revmatoid artritt.

Cøliaki og osteoporose

Når tynntarmen er rammet av cøliaki, fordøyer den ikke maten godt. Personer med heliacia er i fare for osteoporose, og mange av dem trenger aggressiv behandling for å adressere bentetthet. De drar nytte av regelmessige kalsium- og vitamin D-tilskudd og regelmessige beinundersøkelser.

Hjemmepleie: glutenfri

Du kan ikke kurere cøliaki, men å gi opp gluten helt kan stoppe symptomene og hjelpe tarmen til å komme seg. Faktisk kan du føle deg bedre i noen dager etter at du har fjernet gluten fra kostholdet ditt. Unngå pasta, bakevarer og fullkorn er blant de vanligste matvarene, men unngå små mengder gluten, som du kan finne i andre matvarer.

Vokt dere for skjult gluten

Ulike matvarer inneholder gluten, inkludert bearbeidet kjøtt, potetgull, pommes frites, bakevarer, sauser og supper. Det kan være i leppestift eller medisiner. Hvis havren ikke er forurenset med hvete, kan du fortsette å spise dem, men snakk først med legen din. Vin og destillert alkohol er generelt trygt, men de fleste øl er det ikke. Øl er laget av fullkorn og går ikke gjennom en destillasjonsprosess.

Naturlig glutenfri

Mange andre stivelser, som poteter, ris, mais, soya, lin og bokhvete, kan supplere et glutenfritt kosthold. Bokhvete er ikke en type hvete, men en pårørende til glutenfri revarb. Den brukes i japanske ovnsnudler, grøt, grøt, pannekaker og baking. Det er viktig å sørge for at bearbeidede matvarer, som maisflis, ikke er glutenfrie, for eksempel hvetemel.

Behandling: utfyllende matvarer

Personer med cøliaki kan ta vitamin- og mineraltilskudd hvis tilstanden er mangelfull. Kosttilskudd kan omfatte jern, kalsium, vitamin D, sink, kobber, folsyre og andre B-vitaminer. Kontakt helsepersonell og sjekk ønsket beløp.

Andre behandlinger

En liten prosentandel av personer med cøliaki reagerer ikke på et glutenfritt kosthold. Disse menneskene må ta steroider oralt eller intravenøst ​​for kortvarig bruk for å dempe immunforsvaret.

Leve med cøliaki

Kjøtt, fisk, ris, bønner, frukt og grønnsaker er bra for personer med cøliaki når de er glutenfrie. Noen restauranter serverer nå glutenfrie måltider. Mange butikker tilbyr glutenfri pasta, pizza og kaker. En streng overholdelse av et sunt kosthold kan bidra til å forhindre helseproblemer. Hvis du ikke merker en forbedring, må du lete etter skjulte kilder til gluten.

Celiac Disease Research

Nye medisiner utvikles som kan hjelpe mennesker med cøliaki å spise gluten trygt. Disse inkluderer enzymer som tas som glutenbrytende tabletter. Immunoterapeutiske injeksjoner kan motvirke den underliggende immunresponsen mot gluten. Forskere har testet hookworms, som kan leve i tarmen, for å se om de kan hjelpe mennesker med heliasykdom.

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *