RECTOPHOPHIA (ELLER PROTOPHOPIA): ÅRSAKER, SYMPTOMER OG BEHANDLING

RECTOPHOPHIA (ELLER PROTOPHOPIA): ÅRSAKER, SYMPTOMER OG BEHANDLING

Fobier er svært vanlige angstlidelser og har forskjellige typer, vanligvis delt inn i tre grupper. Spesielt fobier, sosiale fobier og agorafobi. Blant noen fobier kaller vi arachnophobia (f.eks.

Takk skal du ha:

Fobier er svært vanlige angstlidelser og har forskjellige typer, vanligvis delt inn i tre grupper. Spesielt fobier, sosiale fobier og agorafobi. Noen fobier inkluderer araknofobi (frykt for edderkopper), cynofobi (frykt for hunder) eller rektofobi (frykt for anorektale sykdommer).

I de følgende linjene vil vi snakke om rektofobiOverraskende fobi, også kalt proktofobi, og vi vil gi deg mer informasjon om hva det er, dets symptomer, årsaker og behandlingsmuligheter.

Hva er rektofobi

Rektofobi er en fobi, og derfor en irrasjonell frykt for en fobisk stimulus; anorektale sykdommer i dette tilfellet. Mennesker er ubevisst i stand til å frykte situasjoner, gjenstander og til og med tanker.


Denne frykten forårsaker stort ubehag og angst, så denne patologien er inkludert i listen over angstlidelser. Et karakteristisk trekk ved fobiske lidelser er at personen i en slik situasjon unngår den skremmende stimulansen. Synofobi hindrer en person i å få noen sykdom i det området av kroppen på grunn av kontakt med hunder, arachnophobia med edderkopper og rektofobi.

Mulige årsaker

Fobier begynner vanligvis med assosiativ læring, kjent som klassisk kondisjonering. Ivan Pavlov var en av hovedpersonene som først lærte om dette fenomenet. Klassisk kondisjonering er en type trening som innebærer automatiske eller refleksive responser. Dette skiller det fra en annen type trening som kalles Operativ eller Instrumental Air Conditioning.

Klassisk kondisjonering kalles å skape en forbindelse mellom en ny stimulus og en eksisterende refleks (i tilfelle fobi, frykt). Hvis vi skulle delta i utviklingen av fobier, ville studien av denne lidelsen i utgangspunktet begynne med en nøytral stimulus som ikke ville utløse en reaksjon (f.eks. Edderkopper, endetarmsmerter eller tanker om å komme på et fly).


Gjennom en traumatisk opplevelse som vekker en sterk følelse av frykt, er den første nøytrale stimulansen assosiert med denne negative opplevelsen. Dette kan føre til at den fobiske pasienten ubevisst frykter, bekymrer seg og reagerer ubehagelig på et irritasjonsmiddel som ikke tidligere har forårsaket en slik reaksjon. Trening er ikke alltid en direkte opplevelse, det kan være en observasjon

Selv om Pavlov var en pioner innen studiet av klassisk kondisjonering, var John Watson den første som gjorde det populært i Vesten og lærte sammenhengen mellom følelser og denne typen assosiativ læring.

 • I artikkelen vår, «John B. Watson: The Life and Work of a Behavioral Psychologist,» gir vi litt mer om hans forskning og bidrag til psykologi og utdannelse.

Hvilken rolle spiller genetikk?

Selv om det er enighet om at opprinnelsen til klassisk kondisjonering kommer fra læring, hevder andre forfattere at genetikk gjør det mer sannsynlig at folk opplever denne typen patologi enn andre. I tillegg, ifølge Seligmans teori om forberedelse, kan vi være biologisk fobiske fordi vi enkelt kan knytte visse stimuli til frykt.


Dette er fordi frykt er en adaptiv følelse som bidrar til at arten vår overlever.. Fobier vil oppstå fra primitive og ikke-kognitive assosiasjoner som ikke lett kan endres av logiske argumenter.

Dette er tegn på en fobisk lidelse

Ulike typer fobier har vanligvis lignende symptomer forårsaket av en fobisk stimulus. Angst og irrasjonell frykt er typiske symptomer på rektofobi. Det samme gjelder ønsket om å unngå og unngå farlige stimuli.

Det skal bemerkes at denne lidelsen vanligvis er assosiert med andre sykdommer som hypokondri eller tvangslidelse (OCD) og er vanligvis deres andre symptom. Nå, hvis den irrasjonelle frykten er sterkere enn besettelse eller tvang, er hoveddiagnosen rektofobi.

Avslutningsvis, symptomene på rektofobi:

 • Dårskap på grunn av anorektal sykdom eller dødsangst
 • Angst og ubehag.
 • Unngåelsesatferd
 • Prikking (parestesi)
 • Hyper thdөө
 • Puls og hjertefrekvens øker
 • Tremorlor
 • Puste- og pustevansker.
 • Brysttetthet
 • Svimmelhet og ubehag i magen
 • Svimmelhet og besvimelse
 • Depersonalisering

Behandling og terapi

Som nevnt ovenfor er fobier forårsaket av klassisk kondisjonering og er preget av en irrasjonell frykt for fobiske stimuli. Forskning har vist at andre- og tredjegenerasjons atferdsterapi fungerer veldig bra og er veldig effektiv i behandlingen av denne patologien.

Når det gjelder andregenerasjons terapi, snakker jeg om kognitiv atferdsterapi rettet mot å endre tanker, tro eller atferd som forårsaker ubehag for pasienten. Under intervensjonen av fobi hjelper avslapningsteknikker og eksponeringsteknikker pasienten til å kontrollere de negative symptomene på fobi og å forstå at hans frykt og tro på den fobiske stimulansen er urimelig.

En metode som er mye brukt av kognitive atferdsterapeuter er systematisk desensibilisering, som innebærer gradvis å utsette pasienten for en fobisk stimulus mens han lærer forskjellige mestringsverktøy.

Når det gjelder tredjegenerasjonsterapi, kognitiv terapi basert på intelligens, som består av oppfatningen av en fobisk opplevelse, og aksept- og engasjementsterapi, med andre ord assosieres pasienten annerledes med hendelser som gjør deg ukomfortabel.

I en krisesituasjon bør medisiner innføres, men alltid i kombinasjon med psykologisk terapi.

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *