7 SYMPTOMER PANKREATISKE PROBLEMER (OG HOVEDSYKDOMMER) – EFFEKTIVITET

Bukspyttkjertelen ligger bak magen og er ansvarlig for produksjonen av noen viktige hormoner og enzymer som er involvert i fordøyelsesprosessen. Av denne grunn er bukspyttkjertelen kroppens flagg

Takk skal du ha:

Bukspyttkjertelen ligger bak magen og er ansvarlig for produksjonen av noen viktige hormoner og enzymer som er involvert i fordøyelsesprosessen. Av denne grunn er bukspyttkjertelen viktig for at kroppen skal fungere skikkelig.

Imidlertid kan dette organet i noen situasjoner, for eksempel usunne livsstilsvaner eller gallegangblokkeringer, gjennomgå endringer i funksjonen, noe som kan få alvorlige konsekvenser for en person hvis den ikke oppdages og behandles raskt. …

Lær mer om funksjonen til bukspyttkjertelen og dens funksjoner.

Symptomer på problemer i bukspyttkjertelen

De viktigste tegn og symptomer som kan forårsake et problem i bukspyttkjertelen hos mennesker inkluderer:

  1. Vedvarende magesmerter;
  2. Gul hud og øyne;
  3. Svart urin;
  4. Dårlig fordøyelse etter å ha spist;
  5. Hyppige korsryggsmerter som ikke er knyttet til sittende;
  6. Konstant følelse av oppblåsthet
  7. Kvalme og oppkast.

Disse symptomene er vanlige hos personer med problemer med bukspyttkjertelen, men kan være forårsaket av for eksempel endringer i leveren eller gallen, så de bør vurderes av en gastroenterolog eller hepatolog.

Den vanligste typen bukspyttkjertelproblemer er pankreatitt, så disse symptomene er ikke nok til å diagnostisere kreft. Derfor er det veldig viktig å oppsøke en gastroenterolog dersom det er mistanke om kreft eller hvis det er andre tilfeller av kreft i bukspyttkjertelen i familien.

Noen tester som brukes til å diagnostisere bukspyttkjertelproblemer inkluderer magesmerter, computertomografi og noen blodprøver.

De viktigste sykdommene i bukspyttkjertelen

De viktigste sykdommene forbundet med bukspyttkjertelen inkluderer:

1. Pankreatitt

Pankreatitt, for eksempel, er forårsaket av overdreven alkoholforbruk, betennelse i bukspyttkjertelen forårsaket av hindring av gallegangene eller cystisk fibrose, som aktiverer fordøyelsesenzymer produsert av bukspyttkjertelen før de når tarmene.

I henhold til alvorlighetsgraden og utviklingen av betennelse, kan pankreatitt deles i:

  • Akutt pankreatitt, symptomer kommer plutselig, men er lett å kontrollere hvis behandlingen startes raskt og utføres i henhold til legens instruksjoner;
  • Kronisk pankreatittDens symptomer dukker opp gjennom årene og kan være et resultat av konstant inntak av alkohol eller utviklingen av akutt pankreatitt.

Nøkkelegenskaper: Betennelse i bukspyttkjertelen kan oppdages av visse symptomer, for eksempel smerter i øvre del av magen og ryggen, kvalme, oppkast, diaré, oppblåsthet, vekttap, uforklarlig feber og tilstedeværelsen av gule avføring og fett. Kjenn andre symptomer på pankreatitt.

Hvordan behandle: Behandlingen bør være på råd fra en lege og avhenger av alvorlighetsgraden av symptomene. Ved for eksempel akutt pankreatitt, bør behandlingen startes så tidlig som mulig for å forhindre spredning av kronisk pankreatitt.

Behandling gis vanligvis i sykehusmiljø, slik at personen overvåker kostholdet, hydrerer og bruker betennelsesdempende medisiner som Dipiron og Ibuprofen. Hvis det er fare for infeksjon, kan legen din anbefale antibiotika. Lær mer om behandling av pankreatitt.

Ved kronisk pankreatitt gis behandling vanligvis med tilsetning av bukspyttkjertelenzymer som foreskrevet av en lege, samt bruk av smertestillende midler, slik som Dipyrone eller Paracetamol, for å forhindre sykdommen. Her er noen tips om pankreatitt i denne videoen:

2. Bukspyttkjertelkreft

Bukspyttkjertelkreft er en type kreft som er svært utsatt for metastaser og kan forårsake alvorlig skade på en persons liv, da den vanligvis bare oppdages på et mer avansert stadium. Denne typen kreft er mest vanlig hos mennesker mellom 60 og 70 år, men kan forekomme hos personer med familiehistorie som har hatt pankreatitt, regelmessig alkoholforbruk, røyking og å spise mat med mye fett.

Nøkkelegenskaper: Symptomer på kreft i bukspyttkjertelen vises vanligvis når sykdommen utvikler seg, med mørk, hvit eller fet urin, gulfarging av hud og øyne, magesmerter, tap av matlyst, vekttap og hyppig kvalme og oppkast.

Hvis de nåværende symptomene ikke forsvinner innen en uke, bør du oppsøke en allmennlege eller gastroenterolog, så det bør utføres tester for å diagnostisere kreft i bukspyttkjertelen og starte behandlingen umiddelbart.

Hvordan behandle: Behandling av kreft i bukspyttkjertelen er rettet mot å forhindre metastase og forbedre en persons livskvalitet fordi det ikke finnes noen kur mot det. Behandlingen som legen foreskriver er vanligvis kirurgi og deretter cellegift og strålebehandling. I tillegg bør en person ta en sunn livsstil og regelmessig ledsages av en lege. Lær mer om behandling av kreft i bukspyttkjertelen.

3. Bukspyttkjertelinsuffisiens

Bukspyttkjertelinsuffisiens er preget av en nesten fullstendig reduksjon i produksjonen av enzymer i bukspyttkjertelen, noe som kan være forårsaket av kronisk alkoholisme, røyking, genetiske sykdommer og kirurgi.

Nøkkelegenskaper: Symptomer på bukspyttkjertelinsuffisiens sees vanligvis i de mer avanserte stadiene av sykdommen, når konsentrasjonen av enzymer er noe redusert. De viktigste symptomene er dårlig fordøyelse, magesmerter, fett i avføringen, vekttap og diaré. I tillegg kan anemi og underernæring være forårsaket av endringer i fordøyelsesprosessen på grunn av tap av næringsstoffer og mangel på enzymer.

Hvordan behandle: Behandling av bukspyttkjertelinsuffisiens er hovedsakelig gjennom enzymerstatning, som forhindrer kroppen i å absorbere næringsstoffer, underernæring og anemi. I tillegg kan bruk av vitamin- og mineraltilskudd, samt smertestillende, anbefales.

4. Diabetes

Diabetes mellitus er preget av en økning i konsentrasjonen av glukose i blodet på grunn av dysfunksjon i bukspyttkjertelen, som ikke klarer å produsere det ideelle nivået av insulin, hormonet som er ansvarlig for å senke glukosenivået.

Nøkkelegenskaper: Diabetes kan diagnostiseres gjennom trang til å gå på do, tørst, økt sult, uforklarlig vekttap, overdreven søvn og tretthet, humørsvingninger og muligheten for infeksjon.

Hvordan behandle: Behandling av diabetes gjøres hovedsakelig med kostholdskontroll, fysisk aktivitet, og derfor kan en endokrinolog anbefale bruk av visse medisiner som senker blodsukkernivået, som metformin og insulin. , kontrollere symptomene på diabetes og forbedre livskvaliteten.

Hvordan unngå problemer i bukspyttkjertelen

Bukspyttkjertelsykdommer kan forebygges ved å unngå alkohol og røyking, trene regelmessig og spise et sunt, balansert kosthold. I tillegg må urin- og blodsukkernivået reguleres godt og blodtrykket overvåkes.

Hvis du merker noen endringer i kroppen eller symptomer som indikerer et problem med bukspyttkjertelen, bør du oppsøke lege for å diagnostisere og starte behandlingen.
osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *