ATRATOIVER: HISTORIE, EGENSKAPER, VEIER, INSTRUKSJONER, FLORA, FAUNA

ATRATOIVER: HISTORIE, EGENSKAPER, VEIER, INSTRUKSJONER, FLORA, FAUNA

Atrato-elven Dette er en elvearterie i Sør-Amerika, i regionen som tilhører Colombia, på vestkysten mot Stillehavet. Kanalen er 750 km lang og dekker et område på 38 500 km2 i Colombia

Takk skal du ha:

De Atrato River Det er en elvearterie i Sør-Amerika, i regionen Colombia, på vestkysten av Stillehavet. Kanalen er 750 km lang og har et område på 38 500 km2 I Choco-regionen i Colombia.

Vannet i Atrato-elven flyter fra sør til nord gjennom et område som heter Biogeographic Chocó. Kanalen er den viktigste kommunikasjonsveien i regionen, med 66% av elven som strømmer året rundt.

Utviklingen av dette økosystemet er nært knyttet til klimatiske forhold. Det gjennomsnittlige arealet i regionen er 12.000 mm3 Den årlige nedbøren er den høyeste på kontinentet og den høyeste i verden. Disse tunge regnværene langs Atrato-elven gjør den til den største elven i landet, i gjennomsnitt 4900 m.3/ fra.


Historie

Fra før-colombiansk tid brukte ulike kulturelle grupper vannet i Atrato-elven til å bevege seg mellom Det karibiske hav og Stillehavet. Dette var mulig fordi Atrato-elven og Stillehavs-tvillingen, San Juan-elven, begynner i den vestlige Cordillera, slik at vingene kan passere fra den ene til den andre via løven.

I 1510 grunnla Martin Fernandez de Enciso og Vasco Nunez de Balboa St. Maria la Antigua del Darien, nå en del av Department of Shoco. Historikere hevder at dette var den første byen på kontinentet, og at det var et vendepunkt for erobringen og erobringen av kontinentet.

I 1511 hadde Vasco Nunez de Balboa det privilegium å svømme for første gang i vannet til den mektige Atrato og døpe ham i San Juan-elven. Denne første ekspedisjonen kunne ikke gå utover sammenløpet av Suchio-elven, da det var et fiendtlig og effektivt forsvar for en del av kystbefolkningen.


I mars 1761 forbød den spanske kronen navigering på Atrato-elven gjennom militæret og ingeniøren Antonio Arevalo for å redusere ulovlig handel med nederlandske og britiske mannskaper.

Området er utilgjengelig og er fullt av lokal vegetasjon. Disse egenskapene og mangelen eller forstyrrelsen av myndigheters handlinger har gjort regionen sårbar for geriljahandel og narkotikahandel.

I 2016 utstedte forfatningsdomstolen i Colombia en historisk kjennelse om beskyttelse av Atrato-bassenget. I den er elven anerkjent som et gjenstand for lov, i tillegg til å spille en rolle i å støtte livsstilen og kulturen til befolkningen som bor i bassenget. Samtidig var lokale forvaltninger ansvarlige for forringelsen av elveøkosystemet.

Opprinnelsen til navnet «Atrato»

Siden spanjolenes ankomst har Atrato-elven hatt flere navn. Da den ble oppdaget av Vasco Nuñez de Balboa, var den kjent som San Juan-elven.


På natten på 1500-tallet oppstod det en feil på grunn av et kart som forvekslet det med en liten elv på vestsiden av Dartin River delta. Det ble kjent med sitt nåværende navn på slutten av 1600-tallet.

Det er forskjellige teorier om opprinnelsen til navnet. De mest populære hypotesene sier at den er avledet av ord eller uttrykk som brukes av smuglere.

Den første hypotesen sier at navnet kommer fra slavehandelen. Kjøpmennene ga elven navnet på sin virksomhet, handelselven, som stammer fra «del Atrato» for å forenkle.

En annen versjon sier at ordet Atrato er avledet av en forvrengning av de engelske ordene «Abstract» og «Abstruse», to adjektiver som tjener til å karakterisere dens komplekse delta.

Den tredje veien, som bekreftet at ordet Atrato kommer fra ordet «lukket for traktaten», ble introdusert i 1761 av den spanske kronen for handel og skipsfart over elva.

Generelle egenskaper

Atrato-bassenget ligger i den biogeografiske regionen Chocó. De fleste forskere og eksperter er enige om at det er et av de mest varierte økosystemene på planeten.

Geologisk er dens dannelse et resultat av en kollisjon mellom tre tektoniske plater: Nord-Amerika, Stillehavet og Sør-Amerika. Dens 187.400 km2 De finnes i Panama, Colombia og Ecuador.

I gjennomsnitt 12.000 mm3 Årlig nedbør Atrato-elven er et av de våteste områdene i verden. De tørreste dagene er desember og mars, mens de mest regnfulle dagene er april og november.

Fødsel, tider og munn

Elven Atrato ble født i Andesfjellene, ved bredden av Sitara, i byen Cerro del Plateado, i departementet Shoro. Den reiser 750 km fra sør til nord for avdelingene Antiochia og Choco og når munnen gjennom det karibiske deltaet.

Hodet ligger i en høyde på 3900 meter over havet. Herfra, mellom den østlige delen av de vestlige Andesfjellene og Serrania de Bodu, strømmer den nedover gjennom brede og dype veier opp til 350 meter gjennom en passasje dannet på vestsiden.

Nesten hele ruten går gjennom kommunene til Choco-avdelingen. Imidlertid fungerer den i noen områder som en grense mellom mellomstatene mellom Shoco og Antiochia.

For å studere det er Atrato delt inn i tre seksjoner kalt øvre, midtre og nedre. Alto Atrato-kilden er midt i Andesfjellene, til hodet på de alluviale slettene på vestsiden av Choco-avdelingen.

Atrato-området dekker området med elveflodens sletter. Dette området strekker seg fra vest til sentrum av Chocó-avdelingen. Nedre Atrato ligger i nord og strekker seg fra Atrato-deltaet i det karibiske hav til munningen.

Forurensing

I 2016 førte nivået av forurensning forårsaket av avskoging i en region med høyt nedbør, som Atrato River Basin, til en historisk dom. Elva er erklært et gjenstand for loven, et viktig skritt i å gjenopprette og beskytte vannressurser og økosystemet som støtter dem.

Til tross for avgjørelsen, i 2019, ble Atrato-elven fortsatt ansett som den mest forurensede kanalen i Colombia. Områdets sparsomme utvikling, dets utilgjengelighet, rikdom og mangel på myndighetshandlinger har gjort bassenget til en grobunn for ulovlig hogst og avskoging.

På grunn av ulovlig gruvedrift når avløpsvannet Atrato med minimale konsentrasjoner av kjemikalier som kvikksølv og cyanid uten minimal behandling. Tilsvarende er bruken av gruveutstyr langs kysten og i elveleiet forurenset med hydrokarboner og smøremidler.

Det vil da bli ledsaget av riktig avhending av fast avfall fra nesten 400 000 mennesker som bor i bassenget. På grunn av mangel på passende reservoarer, miljøbevissthet for befolkningen, mangel på lovlig utstyr og overvåking fra by- og avdelingsadministrasjon, reflekteres kvaliteten på elvevann i vedtakelsen av et stort lovforslag på elven.

Avskoging er en faktor som påvirker vannkvaliteten i Atrato, selv om den ikke forurenser den direkte. Ukontrollert fjerning av vegetasjon gjør at bassengjorden blir utsatt for nedbør. Overdreven nedbør skyller avskogingen og fører disse sedimentene til elven.

Denne vasken har to konsekvenser: For det første stjeler den de kjemiske elementene i jorden for å mate plantene. For det andre endrer den kraftige økningen i elvesedimenter balansen i det akvatiske økosystemet, og bringer de enkleste organismer og næringskjedene de kommer inn i fare.

Økonomi

Det er åtte havner i bassenget, som byens økonomi utvikler seg rundt. De 500 farbare kmene av Atrato-elven gjør den til det viktigste og operasjonelle kommunikasjonsmiddelet i regionen, brukt til å transportere varer og mennesker til regionen og Karibiske hav.

Dessverre henger den økonomiske og sosiale utviklingen i regionen etter den gjennomsnittlige utviklingen i resten av landet. Befolkningens viktigste økonomiske aktivitet er jordbruk.

Denne aktiviteten er ennå ikke industrialisert i regionen og er basert på små og mellomstore produksjoner av håndverkere. Hovedavlingene er ris, bananer, lulo, akiot og ananas.

Ulovlig gullgraving, handel med dyreliv og tømmerproduksjon finner sted utenfor kysten av Atrato og dens bifloder.

Store byer å besøke

Det er anslått at innen 400 000 mennesker vil bo i Atrato-bassenget. Befolkningen er overveiende urfolk og 500 prosent av dem bor i små bosetninger.

I følge tall fra 2005 er de viktigste bosetningene i Choco-avdelingen Yuto, Atrato, med en befolkning på 2.488; San Francisco de Cibdo, hovedstaden i Cibdo kommune, har en befolkning på 101 134; Bellavista, med 4572 innbyggere, har 7121 innbyggere, med Boyayaya kommune og Riosucio, hovedstaden i Riociocio kommune.

Antiokiavdelingen har 1059 innbyggere, kommunen San Antonio de Padua, kommunen Vigia del Fuerte og hovedstaden i kommunen Vigia del Fuerte, Vigia del Fuerte, har 2 122 innbyggere.

Sideelver

Atrato-elven trekker vannet fra elvene i Stillehavet, som ligger i de vestlige åsene av Andesfjellene og Serrania de Bado; I tillegg til nedbøren. De viktigste elvene som bidrar til Atrato er Bojaya, Napipi, Tengi, Riosusio, Opagado, Bete, Kurvarado, Purre, Buey, Murri, Munguido, Beberama, Arcuia, Bebara, Churiguido, Tenegado og Truando.

Flora

Atrato-bassenget vasker et område som en gang var dekket av innfødt vegetasjon og danner en kontinuerlig skogskorridor mellom Panama og Peru. For øyeblikket er bare 6% av Chocó Biogeographic økosystem beskyttet av forskjellige formler.

Representative arter i regionen inkluderer arrakacho, medlar, rød mangrove, rib, chanul, karakoli, bitter sedertre, ceiba bonga, svart mangrove, bukharo, nuanamo, melkeaktig, inneholder, natro mangrove, dinde, choiba, akotop, karra. , lecheperra, kokospalme, sovende og guasimo.

Også sajo, salt shaker, algarrobo, alma-de-chontaduro, hobo, choiba, kuangare, andiroba, bambus, kauchillo, sende, monokam, tusen pesos, kaimito, guasco, sted, tallo, nuanamo, mangrove pinuelo, gualandai, muradjo , güipo og cativo.

Fauna

Atrato-bassenget er geografisk isolert på grunn av stigende fjell. Denne hendelsen markerte den evolusjonære skjebnen til mange arter som ga opphav til mange endemismer. For eksempel er omtrent 25% av fuglene i bassenget endemiske.

Akvatiske arter er like mange og mangfoldige som terrestriske. Deltaet til Atrato-elven er spesielt rik fordi det er hjemmet til en rekke salt- og brakkvann som kan overleve under saltopphold.

De vanligste artene i Atrato-bassenget, inkludert fisk, fugler og pattedyr, er glass frosken, hvite reker, hvithalehjort, snook, gyllen frosk, piangua, krabbe, brillebjørn, tarpon, engel, brunette, rosa skje, og hvit steinbit., hundrev, okse, ørn og bokachiko.

Dens økosystem inkluderer også vanlig fregatt, fiskeørn, nåland, ansjosjente, margai tiger, jaguar, edderkoppape, jaguar, cappuccino maisstivelse, skilpadde, tulisio spole, ni-toed armadillo, to-toed lat og krage pecari. , blant mange andre arter

Referanser

  1. Sven-Erik Isacsson, Athena Biography, Indiana Journal № 3 (1975). Hentet fra magazines.iai.spk-berlin.de.
  2. Kontekstdelen er hentet fra Atrato-nettstedet, rioatrato.org.
  3. Giftig elv: Gruvedrift, kvikksølv og mord påvirker Atrato-elven i Colombia, Mongabay-artikkelen, hentet fra es.mongabay.com.
  4. El Atrato: Witness of Forgetfulness, Digital Edition of Semana Newspaper (2017). Hentet fra Week.com.
  5. ¿Río Atrato rettslig?, Blogg Universidad Pontificia Bolivariana (2018). Hentet fra Upb.edu.co.

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *