HELT LIV: SOLSKIN OG HELSE – HELSE

HELT LIV: SOLSKIN OG HELSE – HELSE

Når du tenker på solen, kan den i utgangspunktet forårsake skade. Også for mye kan forårsake alvorlige helseproblemer. Men i små mengder, spesielt lysstyrken

Takk skal du ha:

Dette er ikke en dårlig ting

Når du tenker på solen, kan det i utgangspunktet gjøre vondt. Også for mye kan forårsake alvorlige helseproblemer. Men små mengder kan være bra for deg på en eller annen måte, spesielt om morgenen på en lys dag.

Hvor mye er nok?

Dette svaret er forskjellig for alle. Det avhenger av hudfarge, alder, helsehistorie, kosthold og hvor du bor. Generelt mener forskere at det er bedre å få maksimal sjanse i 5-15 minutter – hvis du er svart, opptil 30 – uten helseskade. Hvis du bruker solkrem, kan du holde deg borte og få den samme effekten. Snakk med legen din om hva som er riktig for deg.

D-vitaminer

Solens ultrafiolette stråler hjelper kroppen din med å produsere denne maten, noe som er viktig for bein, blodceller og immunsystem. Det hjelper deg også å absorbere og bruke visse mineraler som kalsium og fosfor. De fleste får derimot nok vitamin D fra kostholdet, noe som hjelper barn uten rickitis å myke opp og svekke beinene.

Beskyttelse mot visse forhold

Å gå ut i lang tid kan øke risikoen for hudkreft, men folk som bor i områder der det ikke er mye sollys kan bli utsatt for andre sykdommer, inkludert bryst, tykktarm, prostata og lunge. Risikoen for andre alvorlige sykdommer, som multippel sklerose, høyt blodtrykk, diabetes og hjertesykdom, kan være enda høyere. Ifølge forskere kan dette skyldes lave nivåer av vitamin D.

God søvn

Øynene dine trenger lys for å regulere kroppens indre klokke. Spesielt om morgenen synes sollys å hjelpe folk til å sovne om natten. Dette kan være viktigere når du blir eldre, ettersom øynene dine får mindre lys og har flere problemer med å sove.

Gå ned i vekt

Morgenlyset ser ut til å hjelpe folk å miste fett. Det tar 20-30 minutter fra åtte om morgenen til middagstid, men jo tidligere du får det, jo bedre. Forskere tror at sollys kan krympe fettcellene under huden din. Sollys betyr at du driver med mer sport, noe som betyr at du kaster kilo på en rekke måter, inkludert.

Følelsesmessig velvære

Sollys hjelper med å heve et kjemikalie i hjernen din som kalles serotonin, noe som gir deg mer energi og hjelper deg å være rolig, positiv og ved godt humør. Leger behandler noen ganger sesongmessige affektive lidelser (SAD) og andre typer depresjon assosiert med lave serotoninnivåer med naturlig eller kunstig lys.

Øyehelse

Gjennom hele livet ditt, spesielt i tenårene og tenårene, kan det hende at gjennomsnittlig solmengde ikke er noe problem å se ting på avstand (fremsynthet). Imidlertid kan for mye sollys skade øynene dine. Dette kan føre til blindhet og øke sjansene for grå stær.

Huden din

Forskere mener at de tre hovedtypene av hudkreft – melanom, basalcellekreft og plateepitelkreft – er forårsaket av for mye sol. Derfor, hvis du er ute i mer enn 15 minutter, er det veldig viktig å påføre eller dekke til solkrem, men regelmessige, små mengder ultrafiolett lys kan bidra til å redusere symptomene på hudsykdommer som eksem, psoriasis og vitiligo.

Sollys som en behandling

I tillegg til noen hudproblemer, kan filtrert sollys ofte brukes til å behandle gulsott, som påvirker nyfødte. Dette er når det kjemiske bilirubinet i blodet er høyt og babyens hud blir litt gul. Å plassere et barn i solen bak et vindu (for å filtrere ut skadelige stråler) kan bidra til å bli kvitt bilirubin. Utsett aldri en nyfødt for direkte sollys.

Ikke: For mange dager

Langvarig eksponering for omverdenen kan føre til rask hudaldring, rynker, hudtekstur og mørke flekker uten å forverre hudkreft. Solbrenthet bruker leukocyttene i immunforsvaret ditt til å gro. Dette kan påvirke kroppens evne til å bekjempe bakterier og gjøre deg syk.

Gjør: Beskytt øynene dine

Selv om du drar utenfor en stund, trenger du brede briller som blokkerer ultrafiolett lys. Ikke bare sommer, men solen kan skade øynene dine og la stråler passere gjennom skyene. (Husk at barn trenger samme beskyttelse).

Gjør: Bruk solkrem

En SPF på 15 eller høyere er best. Se etter en «bredere eksponering» som blokkerer mer ultrafiolett lys. Bruk den 30 minutter før du går ut, og ikke glem leppene, ørene og nakken. Hvis du svømmer eller svetter, bruk den. Fra 10 til 16, når solen er sterk, prøv å holde deg borte fra direkte sollys og ta en pause inne.

Nei: gå til brennende senger

Dette øker også risikoen for hudkreft. Hvis du gjør dette før du fyller 35 år, er du 60% mer sannsynlig å få melanom. Selv en økt kan øke melanom med 20% og andre typer med 65%. Hvis du vil brenne hele kroppen, kan det være kremer som brenner huden. De fleste er trygge, men de har vanligvis ikke solkrem, så husk å ta på dette også.

Gjør: Se en hudlege

Sjekk huden din en gang i måneden. Hvis det er mulig, hvis du ikke kan se alle kroppsdelene, be et familiemedlem om hjelp. Stå foran et speil i full lengde – et sete og et armspeil vil hjelpe – og se etter nye vekster eller endringer i gamle flekker. Hvis du merker noe uvanlig, snakk med legen din eller hudlege.

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *