10 VIKTIGSTE PSYKOLOGISKE EFFEKTER

10 VIKTIGSTE PSYKOLOGISKE EFFEKTER

En av studiene i psykologi er å forstå forvrengningene av oppfatninger og tanker som fører oss til hvordan vi oppfører oss. Den «psykologiske s.» Som førte til vår oppfatning av verden

Takk skal du ha:

En av studiene i psykologi er å forstå forvrengningene av oppfatninger og tanker som fører oss til hvordan vi oppfører oss. Tanken er at ved å forstå de «psykologiske ordningene» som former vår oppfatning av verden, kan vi bedre forstå det menneskelige sinnet.

Derfor, i flere tiår, Psykologer har studert en rekke psykologiske effekter; Interessante fenomener som kan studeres i laboratoriet og gjenspeiler mønstrene av upartiskhet og overraskende oppfatning som forekommer hos nesten alle mennesker. I denne artikkelen vil vi vurdere de viktigste.

  • Relatert artikkel: «Mueller-Layer’s illusion: hva det er og hvorfor det oppstår»

De viktigste psykologiske effektene

Dette er forskjellige psykologiske og perseptuelle fenomener som viser at forbløffende mekanismer er skjult under den tilsynelatende ordenen i menneskets sinn, og at de motsier hverandre på bestemte tidspunkter.


1. Dunning-Krueger-effekten

Dette er en av de mest konsistente og kraftige psykologiske påvirkningene som finnes i forskjellige studier av menneskelig atferd, som det ofte vises i de fleste eksperimenter om emnet. Inneholder strever etter å verdsette våre evner og kompetanser på vårt nivå av uvitenhetog når vi verdsetter litt av det vi virkelig vet selv.

  • Du kan være interessert i «Dunning-Krueger-effekten; jo mindre vi vet, jo smartere tror vi vi er.»

2. Stroop-effekt

Stroop-effekten er relatert til prosessen med interferens mellom følelser, der tekstkomponenten i konseptet blandes med følelsen. Under visse forhold oppstår det når vi leser høyt og raskt Ordet er navnet på en farge skrevet i en annen farge: I disse tilfellene er det fullt mulig å navngi fargen som er følsom for teksten, ikke teksten, i stedet for å lese hva som blir sagt i teksten.


3. Virkning av Lake Vobegon

Dette er en av aspektene ved kognisjon som er relatert til egenvurdering; det har med andre ord å gjøre med vår forståelse av oss selv og vår følelse av egenverd. Med andre ord, hvis vi har en tendens til å tro at vi er mer dyktige eller høflige enn gjennomsnittet, og samtidig er det et tegn på en viss svakhet eller ufullkommenhet, skyldes det ytre forhold, må vi oppføre oss slik tillater ikke eller bestemmer oss selv.

4. Effekten av et cocktailparty

Oppmerksomhetsstyring har vært et av de mest spennende temaene innen psykologi i flere tiår, og det gir oss en ide om hvorfor effekten av et cocktailparty er så interessant og samtidig så vanlig.

Dette er et psykologisk fenomen som oppstår automatisk og ufrivillig vår bevissthet blander seg med bakgrunnsstøy (eller omgivelsesstøy) og velger passende lyd For oss. For eksempel, hvis vi er på en overfylt fest og vi hører navnet vårt midt i en støyende samtale, kan vi automatisk «isolere» ordet fra resten, reagere på det og snu i den retningen.


Dermed er effekten av en cocktail mellom det ubevisste og det ubevisste, til den bestemmer seg for å rette oppmerksomheten mot en bestemt samtale, og formidler en lyd valgt av en eller annen mental prosess utenfor oss. å administrere.

  • Du kan være interessert i: «Cocktailparty-effekt: fenomenet hørsel»

5. McCollow innflytelse

McColloff-effekten tilhører en verden av optiske illusjoner, basert på disse bildene, som viser oss Hvordan retinalceller tilpasser seg visuelle stimuli Det påvirker vår oppfatning av hva vi opplever før og etter.

For at den skal vises, ser vi først på de parallelle linjene i rødt og grønt, og så kommer vi over et skjema med slike parallelle linjer, men denne gangen fargeløs, svart og hvit. Dette får oss til å oppfatte denne stimulansen, som er blandet med den forrige, og de to samhandler med hverandre og skaper en optisk illusjon.

6. Kappa-effekt

Kappaeffekten er at hvis det går nok tid mellom eksponering for en stimulus og en annen, så anser vi denne perioden som lengre enn vanlig, og hvis denne perioden er tilstrekkelig, er det motsatte kort: vi føler mindre tid gått mellom en stimulus enn en annen … Det er med andre ord en psykologisk effekt viser at det er terskler som påvirker vår oppfatning av tid.

7. Innflytelsen fra Ben Franklin

Ben Franklin avslører effekten Den mentale prosessen assosiert med kognitiv dissonans: Hvis vi gjør godt mot en person, kan vi i fremtiden gjøre ham godt igjen, i stedet for å motta barmhjertighet fra ham. Vi mener at dette har dukket opp som en måte å rettferdiggjøre våre tidligere handlinger: vi anser små ofre som naturlige, selv om de blir belønnet.

  • Relatert artikkel: «Kognitiv dissonans: en teori som forklarer selvbedrag»

8. Forer-effekt

Forer-effekten er en tendens til å føle at en bestemt person bevisst defineres av abstrakte beskrivelser, selv om de ikke har noe å vise det spesifikke nivået som trengs for å vite hvem du snakker om. Det antas at suksessen til tarot og spådom er basert på denne forvrengningen av sinnet, som kan forekomme i nesten alle mennesker under de rette forholdene.

9. Halo-effekt

Haloeffekten er en tendens til å evaluere en person eller en person generelt, basert på en vurdering av en av deres kvaliteter spesielt. For eksempel er det vanlig at kjendiser har denne kvaliteten (popularitet og tilstedeværelse i media), blir beundret og verdsatt veldig positivt.

Med andre ord, glorieeffekten fører til overdrevet verdi basert på mangel på informasjon fra en hel person eller enhetFra det faktum at man ser på en av dens synlige og enkle å verifisere egenskaper.

10. von Restorff-effekten

Von Restorff-effekten beskriver den generelle ordningen når den utsettes for samme type stimuli, vi husker mer de som avviker fra den generelle normen. For eksempel, når vi ser på en gruppe høye mennesker generelt, kan vi lett huske at de var mye kortere.

Dette er en av de mest brukte psykologiske effektene i reklameverdenen, hvor bilder og metaforer ofte brukes, og de formidler raskt ideen om at det som tilbys er forskjellig fra konkurrentene.

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *