GOOSE BUMPS – HELSE

GOOSE BUMPS – HELSE

Du hadde definitivt gåsehud, ikke sant? Men hvordan får du gåsehud? Gåsehud er en midlertidig lokal endring i huden. Dette er hendelsene som fører til hudforandringer

Takk skal du ha:

Gåsehud

Du hadde definitivt gåsehud, ikke sant? Men hvordan får du gåsehud?

Gåsehud er midlertidige lokale endringer i huden. Hendelsesforløpet som fører til denne hudendringen begynner med stimuli som kulde eller frykt. Denne stimulansen får en nerve til å dukke opp fra en del av nervesystemet som kalles det sympatiske nervesystemet. Nervesekresjon forårsaker sammentrekning av små muskler kalt arrectores pilorum (hårreisende muskler). Sammentrekningen av disse musklene hever hårsekkene over resten av huden. Vi betrakter disse små høydene som gåsehud.

Ordene som brukes til å beskrive denne situasjonen er interessante og fargerike. «Goose bump» er oppført i Merriam-Websters ordbok for flertall (flertall som to ord). Begrepet kom på engelsk i 1933 og refererer til «hudens flathet som skyldes utnyttelse av papiller fra kulde, frykt eller plutselig spenning.»

Ordet «gåsekjøtt» (stavet som ett eller to ord) er eldre enn «gåsehud». Gooseflesh dateres tilbake til ca 1810, ifølge Oxford English Dictionary (OED), som definerer det som «en tilstand av hudormer forårsaket av kulde, frykt osv. Av huden.»

Begrepet interessert i dette kjente fenomenet (og som bare kunne elske quiz-spill) er «gorrilation». Gorrilation består av det latinske ordet «horrere», som står på spissen + «pilus», hår = hår står. (Hvis du synes «skummelt» høres skummelt ut, har du rett. Ordet «skummelt» kommer fra det latinske ordet «horrere» og er så skummelt at det får håret til å stå på!

Medisin bruker ikke et farlig begrep som «horripilering» og refererer til sjeldne ord, gåsehud eller gåsehud. I medisin er det et spesialuttrykk «cutis anserina» som høres ut som en termologisk farlig diagnose. Men tilbake til gåsen, fordi «kutis», skinn + «anser», gås = gåseskinn.

Det er ukjent hvorfor folk trenger gåsehud. Noen biologer mener at gåsehud vises som en del av en krigs- eller flyreaksjon, noe som får hjertet til å slå raskere, noe som får hjertet til å slå og blodet løper til musklene for å gi dem ekstra oksygen.

Et lignende fenomen hos pelskledde dyr kan ha gjort dem større og farligere, økt luftvolumet mellom hårene som holder på kroppsvarmen og gjorde dem varmere. Men hos mennesker ser det selvfølgelig ut til å være noe praktisk formål med gåsehud annet enn å krype på huden vår!

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *