HERMENEGILDO GALEANA: BIOGRAFI – ИЛИМ

HERMENEGILDO GALEANA: BIOGRAFI – ИЛИМ

Hermenegildo Galeana (1762-1814) var en av militærheltene i den meksikanske uavhengighetskrigen. Det var hovedsakelig i første del av krigen, spesielt i første halvdel av 1810-årene

Takk skal du ha:

Hermenegildo Galeana (1762-1814) var en av militærheltene i den meksikanske uavhengighetskrigen. Han var hovedsakelig involvert i flere viktige kamper i første halvdel av krigen, spesielt i første halvdel av 1810-årene.

Galeana var en del av en gruppe tropper nær Jose Maria Morelos, en av strategene og sjefene for uavhengighetskrigen. Faktisk ble det sett på av den meksikanske lederen som en av hoveddelene av opprørernes militære bevegelse.

Galeanas død var et vendepunkt i Morelos ‘bevegelse, som mistet en av hans viktigste tilhengere.


Galeana var involvert i den meksikanske uavhengighetskrigen, ledsaget av flere familiemedlemmer som også ble med på patriotiske bevegelser for å frigjøre Mexico fra spansk kontroll.

Biografi

Tidlig liv

Hermenegildo Galeana ble født 13. april 1762 i Tecpan de Galeana. Familien hans var av kreolsk avstamning; De fleste av hans nære slektninger eide gårder, men fikk aldri videregående opplæring i Hermenegildo.

Galeana vokste opp på en Zanjon-gård. Han fikk bare en grunnleggende utdannelse; Han gikk aldri på videregående eller gikk på San Ildefonso-skolen. Han tilbrakte mesteparten av sitt unge liv med å rydde opp i familien sin før han begynte å presse på for uavhengighet fra Mexico kort tid før 1810.

I løpet av den første fasen av Galeanas liv økte ikke kreolfamilienes misnøye i New Spain. Den spanske kronens diskriminering av kreolene hadde en dyp innvirkning på deres livsstil; Det var en klar fordel på halvdistansen.


Denne sosiale eksplosjonen ble reflektert i den første konspirasjonen mot det spanske monarkiet, som begynte med Iza. Dette første opprøret fant sted i Valladolid. Selv om dette kuppforsøket var vellykket, fikk andre bevegelser snart fart.

Støtte til uavhengighetsbevegelsen

Da nyheten om sammensvergelsen i Izaza nådde Galeana-ranchen, bestemte den kreolske familien seg for å bli med i bevegelsen. Da revolusjonene til far Hidalgo og José María Morelos begynte, ble galeanerne umiddelbart med på veien til uavhengighet.

José María Morelos ‘tropper fulgte samme rute. Målet med troppene hans var å ta Acapulco for å opprette et nytt kommandosenter for opprørshæren. Men for å komme til Acapulco måtte du først gjennom familiens gård Galeana.

Da Morales hær kom til hans bolig, ble Ermenegildo Galeana med i bevegelsen for å frigjøre Mexico fra spansk kontroll. To andre nevøer sluttet seg til ham for å ta opp våpen. De hadde med seg emblemet til den sørlige hæren, som ble brukt på slagmarken.


Opprykk til hæren

Hermenegildo var en viktig begivenhet som rettferdiggjorde Galeana Morelos ‘tro og førte ham til å bli en høytstående offiser.

Den spanske offiseren overtok uavhengighetsopprørernes forsvarsposisjon. De fleste meksikanske soldater ble tvunget til å flykte av frykt for nederlag. Imidlertid styrte Galeana regionen og gikk for å stoppe det spanske angrepet.

Hans tapperhet vant raskt respekten til meksikanske soldater. Det skiftende tempoet i krigen fortjente en stor militærleder.

Hans anstrengelser gikk ikke forbi opprørshærens overkommando; José María Morelos utnevnte ham til løytnant i hæren i sitt område og ba ham om å fortsette opprørernes fremskritt. Oppdraget til Galeanas tropper var å erobre nærmeste havn.

Bravo-familien

Galeana og hennes tropper kom nær Chichihualko gassendi under okkupasjonen av meksikansk territorium for den patriotiske hæren.

Sa Hatsienda tilhørte Bravo-familien, ledet av Leonardo Bravo, en grunneier som støttet den meksikanske uavhengighetsbevegelsen.

Mange medlemmer av denne familien var villige til å være en del av den kreolske motstanden. Hans iver hjalp ikke kronetroppene, så familiens hoder ble tvunget til å gjemme seg for ikke å tjene den pyrenanske hæren, og tvang lokalbefolkningen til å gjøre som de ble fortalt.

I 1811 kalte Hermenegildo Galeana Leonardo Bravo, brødrene og sønnen Nicolas Bravo inn i den revolusjonerende hæren.

Nicolas Bravo var en av de viktigste figurene i den meksikanske hæren og vant til og med presidentskapet tre ganger etter at Mexico erklærte seg selv som en uavhengig nasjon.

Utvikling av uavhengighetsbevegelsen

Etter å ha krysset Chichihualko tok opprørsstyrkene tre forskjellige veier. Et av lagene ble tildelt Galeana; Hans oppdrag var å fange Taxco og alle områdene han møtte. De forlot Chichihualko i mai, og i november ble Galeanas mål oppnådd.

Andre kongelige hærer ble kommandert av Miguel Bravo og Jose Maria Morelos. Hensikten med disse to militære enhetene er å passere gjennom Mexicos territorium og okkupere hele territoriet på ruten.

Da troppene beveget seg mot det sørlige Mexico, erobret en divisjon av uavhengighetshæren, basert i hovedstaden, Tsitakuaro. Hærkommandør Ignacio Lopez Rayon grunnla den første opprørsledede regjeringsjuntaen i regionen.

Under overtakelsen av Tsitakuaro ønsket flere ledere av uavhengighetsbevegelsen å vite hvordan de skulle forlate Mexico etter krigen. De første trinnene ble tatt i denne byen, hvor juntaen ble dannet for å forene den meksikanske uavhengighetsbevegelsen.

Seire

Den sørlige hæren, basert i Taxo, anerkjente umiddelbart den nye juntaen som hovedstaden i den meksikanske regjeringen. Medlemmene av dette rådet lagde en plan for at Mexico skulle få uavhengighet og etablere sitt eget regjeringssystem, men ikke å skille seg fra Fernando VII som konge.

Juntaen sendte representanter for å diskutere den sørlige hæren. De mottok dem med åpne dører, men det var noen idealer mellom hærens øverste kommando og utsendingen.

Etter disse møtene dro Galeana sammen med Nicolas Bravo for å ta Quotla. Under nedstigningen tok de sørlige troppene kontroll over byen Tenansingo. Voldelige sammenstøt med spanske styrker fortsatte etter erobringen av Tenansingo, da spanjolene beleiret byen i mer enn to måneder.

Etter å ha flyktet fra byen, gikk han for å hjelpe en annen opprørsleder som var fanget i en nærliggende by. Militæraksjonen var ikke begrenset til å hjelpe soldatene, men klarte å ta beslag på mange våpen i spanjolenes hender.

Stigning

Nok en gang gikk Galeanas innsats ikke forbi Morales. Hans mot som sjef steg til en ny posisjon, denne gangen som hærmarsjalk.

Mangel på videregående utdanning lurte Galeana på dette punktet: hun kunne ikke lese og gjorde forholdet mellom Morelos og henne veldig vanskelig.

For å takle denne utfordringen utnevnte Morelos en prest, Mariano Matamoros, som sin assistent. Triumviratet mellom Morelos, Matamoros og Galeano spilte en viktig rolle i uavhengighetskrigen.

Galeanos innflytelse var strategisk viktig, men Matamoros var også viktig for Morelos. Faktisk, selv om Galeano generelt ble ansett som Morelos ‘andre hersker, ble Matamoros, opprørssjefen, sett på som en noe fundamentalist.

Nøkkelprestasjoner

I november 1812 hadde opprørsstyrkene erobret mye av Mexico. Imidlertid støttet mange av New Spanias store byer ikke uavhengighet. Så målet var å få Oaxaca.

I slutten av november det året, da opprørerne erobret Oaxaca, beordret lederne øyeblikkelig drap på alle spanske tropper. Galeana spilte en nøkkelrolle i det militære fremrykket mot Oaxaca og var en av de menneskene som var ansvarlige for hans fangst.

For neste bevegelse av opprørshæren måtte soldatene fra Galeana-familien få noen strategiske poeng. Hermenegildo Galeana fikk i oppdrag å angripe skipet fra Ecuador, og hennes slektninger erobret fortet for å kontrollere området.

Operasjonens suksess var generell, og i slutten av 1813 ble hele fortet erobret. Fortet spilte en viktig rolle i å fange Acapulco.

Taperne

De siste månedene av Galeanas liv var ikke uten suksess. Selv om opprørsstyrkenes fremrykk var mer uttalt, marsjerte divisjonen av hæren, ledet av Galeana, mot Valladolid. Målet var å forene seg med resten av opprørsstyrkene og skape flere tropper.

Galeanas tropper og sørhærsjefer angrep stadig Valladolid. Da de var i ferd med å bli fanget, dukket flere spanske styrker opp uten varsel og åpnet skudd mot opprørsstyrkene.

En av de spanske lederne som kjempet mot opprørsstyrkene var Agustín de Iturbaid. Hans tilleggsstyrker ankom i tide for å fullføre de mange pro-uavhengighetstroppene, og tvang resten til å forlate Valladolid.

Det bør bemerkes at Iturbida ble keiser av det første meksikanske riket noen år senere, etter å ha konsolidert sin uavhengighet ved hjelp av Iguala-planen.

Etter at Valladolid ble kraftig beseiret, mistet Galeanas tropper temperamentet og flyktet. Imidlertid fortsatte det spanske militæret med å prøve å stoppe opprørsdelingen i området.

Store tap

Antallet tropper som gikk tapt under forsøket på erobring av Valladolid, var et stort slag for uavhengighet. I tillegg, etter forfølgelse av kongelige soldater, lyktes de i å fange Matamoros.

I desperasjon tilbød Morelos å erstatte presidenten i det nye Spania: hvis han lot Matamoros bli løslatt, ville opprørerne løslate mer enn 200 kongelige fanger. Ettersom dette var en stor del av bevegelsen med Galeana nektet imidlertid visestatsministeren.

Matamoros ble dømt og dømt til døden for forræderi mot Fernando VII. Matamoros ble skutt i februar 1814 og påførte sjefene for opprørshæren store tap.

Morelos henrettet de 200 kongelige soldatene som ble tilbudt til utveksling, opprørt over hans høyre hånds død.

Senere år

Mexicos nye kongress er blitt tvunget til å si opp Morelos som et resultat av nederlag de siste månedene. Etter å ha handlet på ordre fra Morelos, vendte Galeana tilbake til hjemlandet sitt og fraskrev seg uavhengighet.

Imidlertid dro Morelos til Galeana og ba henne nok en gang om å ta sin side. Etter å ha blitt med, sørget Galeana for at områdene nær hjembyen hennes var under opprørsstyring.

Den spanske hæren la ikke merke til ham og forventet at han skulle komme til en av byene han besøkte. 27. juni 1814 erobret den kongelige oberstens hær offisielt Galeana i Hermenegildo.

Gitt sin betydning for Morelos og opprørshæren, ble Galeana henrettet samme dag av en spansk soldat. Galeanas hode ble gravlagt i byen til en av hennes tilhengere bygde det opp igjen for å begrave henne. Hvor hele kroppen hans er, har imidlertid aldri blitt bestemt.

Referanser

  1. Hermenegildo Galeana, Genealogy of Mexico, (ndd). Genealogía.org.mx сайтынан алынды
  2. Døde 27. juni 1814, Hermenegildo Galeana, Instituto Mexicano de Radio, 2016. Hentet fra imer.mx
  3. Hermenegildo Galeana, Wikipedia på engelsk, 2018. Hentet fra Wikipedia.org
  4. Biografi av Hermenegildo Galeana (1762-1814), Biografisk sted, (nd). Hentet fra Thebiography.us
  5. Hermenegildo Galeana – Mexican Independent, C. de la Oliva, E. Moreno, 1999. Hentet fra Buscabiografias.com
  6. Hermenegildo Galeana, spansk Wikipedia, 2018. Hentet fra Wikipedia.org

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *