VEKTSTYRING: MEDisinske forhold VEKTTAP VEKT – HELSE

VEKTSTYRING: MEDisinske forhold VEKTTAP VEKT – HELSE

Når skjoldbruskkjertelen din, en liten, sommerfuglformet kjertel rundt nakken, slutter å produsere nok hormoner, begynner du å pakke kilo. Det er også håret ditt

Takk skal du ha:

Hypotyreose

Når skjoldbruskkjertelen din, en liten, sommerfuglformet kjertel rundt nakken, slutter å produsere nok hormoner, begynner du å pakke kilo. Det kan også tynne håret, tørke ut huden din, få deg til å føle deg kald, sliten, forstoppet og til og med deprimert. Ved å bruke en enkel blodprøve kan du bekrefte at hormonnivået ditt er lavt, og kunstige hormoner kan hjelpe deg til å føle deg bedre.

Depresjon

Vektøkning og til og med fedme er blant de fysiske bivirkningene. Personer med humørsykdommer har høye nivåer av stresshormonet kortisol, som kan bygge opp fett rundt magen. Eller du kan gå opp i vekt fordi du ikke vil spise ordentlig eller trene. Noen medisiner som brukes til å behandle sykdommen, kan gjøre det. Hvis du er deprimert, snakk med legen din eller terapeuten.

Søvnløshet

Folk som lukker øynene mindre enn 6 timer om natten får mer kroppsfett. Et søtt sted å holde vekten i omtrent 8 timer. Mangel på søvn kan føre til at kroppen din bygger opp mye av hormonene kortisol og insulin og får kilo. Det kan også indikere sult og forstyrre hormonene som krever mat, spesielt de som er fylt med fett og sukker.

Overgangsalder

Lav østrogen i overgangsalderen kan legge mye fett i magen. Men færre hormoner er ikke den eneste årsaken. Hetetokter, søvnproblemer og humørsvingninger knyttet til slutten av fødselen kan forstyrre riktig ernæring og trening. Hvis du allerede er søvnberøvet og deprimert, vil du kanskje spise godteri i stedet for å spise næringsrik mat. Legen din kan foreslå en måte å lindre symptomene dine på.

Cushings sykdom

Generelt hjelper kortisol med å opprettholde høyt blodtrykk og blodsukker. Men når binyrene produserer for mye av dette stresshormonet, kan det tilsette fett i magen og nakken. Du kan merke mer blåmerker, svakere, tynnere lemmer, et rundt ansikt og store rosa strekkmerker. Legen din vil prøve å finne årsaken og deretter behandle deg med kirurgi, cellegift, stråling eller kortisolsenkende medisiner.

Polycystisk ovariesyndrom

Det er ingen test som forteller om en kvinne har sykdommen. Du kan etterlate menstruasjonssmerter og få mer hår i ansiktet eller kroppen eller få kviser. Cyster kan også vokse i eggstokkene. Det mannlige hormonet androgen er for høyt. Du kan gå opp i vekt fordi du er mindre følsom for insulin, noe som hjelper til med å omdanne blodsukkeret til energi. Legen din kan hjelpe deg med å balansere eller erstatte hormonene.

Hjertens nebb

Dette er når hjertet ditt ikke pumper nok. Plutselig vektøkning – 2-3 pund om dagen eller mer enn 5 pund i uken – kan bety at det blir verre. Du kan også oppleve hevelse i føttene og anklene, rask puls, pustevansker, høyt blodtrykk, hukommelsestap og forvirring. Det kan være lurt å se etter disse symptomene for å fortelle legen din om plutselige endringer. Du kan justere behandlingen for å forbedre helsen din.

Søvnapné

Hvis du er støyende og søvnig om dagen, kan det føre til denne vanskelige situasjonen. Luftveien din slutter å puste i noen sekunder mens du hele tiden sover. Å være overvektig eller overvektig er en av årsakene til søvnapné, men symptomene kan også være tilstede. Denne tilstanden kan føre til leversvikt, hjertesvikt og høyt blodtrykk. Legen din kan anbefale en CPAP-åndedrettsvern eller annen behandling.

Eden

Er du litt nervøs? Denne tilstanden er vanligvis forårsaket av overflødig vann i kroppen din. Lemmer kan virke hovne, stive og urørlige. Ødem i seg selv er vanligvis ikke så farlig. Diuretika, kalt vannpiller, kan bidra til å bli kvitt den hvis den ikke forbedrer seg selv. Imidlertid må du og legen din jobbe for å håndtere de underliggende årsakene, som hjerte-, nyre-, lever- og lungesykdommer, som kan være en alvorlig årsak.

Metabolisk syndrom

Sammen er dette en gruppe tilstander som øker risikoen for hjertesykdom, hjerneslag og diabetes. Blodtrykk, blodsukker, kolesterol og kroppsfett kan være helseskadelig. Du vil kanskje ikke merke noen andre symptomer enn de ekstra kiloene som er lagt i livet. Legen din kan hjelpe med kostholdsendringer og trening, samt medisiner og, i sjeldne tilfeller, vekttapskirurgi.

Diabetes

Avhengig av type, kan du kurere diabetes ved å blande diett, trening, insulin og medisiner. Insulin hjelper kroppen til å bruke energi. Dette gjør det imidlertid lettere for kroppen å lagre energi, noe som ofte fører til vektøkning. I tillegg kan noen behandlinger kreve at du spiser mer for å holde blodsukkernivået lavt. Snakk med legen din om hvordan du kan balansere kosthold og trening, insulin og medisiner for å håndtere vekten og diabetes.

Steroidder

Legen din kan kalle dem kortikosteroider. De kan brukes til å behandle astma, visse typer leddgikt og andre sykdommer. Jo høyere dose og jo flere steroider du tar, desto mer sannsynlig er det at de sulter deg! Dette kan føre til overspising og vektøkning. Snakk med legen din om hvordan du bedre kan håndtere bivirkningene av steroidbehandling.

Generelle medisiner

Ett medikament kan gjøre deg sulten. En annen kan redusere kroppens kaloriforbrenning eller endre måten kroppen absorberer næringsstoffer på. Noen putter kroppen din i mer vann. Noen ganger vet ikke forskere nøyaktig hvorfor medisiner forårsaker vektøkning. De fleste eksempler er p-piller, antipsykotika, antidepressiva, antiepileptika og betablokkere (høyt blodtrykk).

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *