Kognitiv dissonans: TEORI, FESTINGER OG EKSEMPLER

Kognitiv dissonans: TEORI, FESTINGER OG EKSEMPLER

Kognitiv dissonans Dette er en type psykologisk stress som oppstår når en person har motstridende tro, ideer eller verdier eller handler mot sine egne ideer. Ikke så mye

Takk skal du ha:

Dekognitiv dissonans Det er en form for psykologisk stress som oppstår når en person har motstridende tro, ideer eller verdier, eller handler mot sine egne ideer. Leon Festinger oppdaget først denne effekten på 1950-tallet, noe som kan forårsake et veldig høyt nivå av ubehag.

Kognitiv dissonans oppstår når en person møter ny informasjon som strider mot visse av deres ideer, tro eller verdier. Når det er slikt stress, prøver personen å løse konflikten på en eller annen måte, for å redusere psykologisk ubehag så snart som mulig.

Festinger mente at for at folk skulle kunne fungere ordentlig i den virkelige verden, måtte de opprettholde et høyt nivå av psykologisk konsistens. På grunn av dette, når noe strider mot ideene våre, føler vi stort ubehag og prøver å løse konflikten så raskt som mulig.


Det er flere måter å løse problemet med kognitiv dissonans på. Avhengig av sin natur og situasjonen som oppstår, kan alle velge individuelt. Vi må ikke glemme at dette psykologiske fenomenet er vanlig for alle mennesker og ikke bør være et tegn på et mer alvorlig problem.

Festinger teorier

I 1957, i sin bokKognitiv dissonanssteoriLeon Festinger foreslo ideen om at for at folk skal kunne fungere ordentlig i vårt daglige liv, må de opprettholde et høyt nivå av konsistens mellom våre tanker og fakta i den virkelige verden.

Ifølge forfatteren har folk en rekke ideer, tro og tanker om hvordan verden fungerer eller skal være. Når vi blir konfrontert med informasjon som strider mot vår tenkning, føler vi en viss angst for at vi skal prøve å løse konflikten på forskjellige måter.


Disse nivåene av angst er mer eller mindre høye, avhengig av hvor viktig troen er for hver person og hvor motstridende dataene er. Det er fire forskjellige strategier for å overvinne dissonans, som er diskutert nedenfor.

Strategier for å redusere kognitiv dissonans

Når en person blir konfrontert med informasjon eller fakta som strider mot hans eller hennes syn på virkeligheten, velger han eller hun ubevisst en av fire strategier for å løse dissonansen og redusere psykologisk nød. Det er viktig å merke seg at disse strategiene ofte ikke brukes spesifikt.

Den enkleste strategien er å ignorere eller avvise motstridende informasjon. For eksempel kan en person som anser alkohol som dårlig si, «Øl er ikke en alkoholholdig drikkevare», for ikke å føle seg dårlig om det.


Den andre strategien er å underbygge motstridende motsetninger, ofte legge til alternative begreper eller forklaringer. For eksempel kan en ung person som bestemmer seg for å studere i noen timer, men ikke ønsker å gjøre det, rettferdiggjøre seg selv ved å tro at han kan gjøre opp for tapt tid neste dag.

Den tredje strategien er basert på overfladisk endring av ideen eller troen som forårsaket konflikten og ikke helt forlater den. For eksempel kan en person som ønsker å gå på diett, men nettopp har spist en kake, tro at han kan bli lurt flere ganger.

Til slutt er den mest komplekse strategien på kognitivt nivå å endre atferd ved å tilpasse den til en grunnleggende ide eller å fullstendig endre eksisterende tro. For eksempel vil en person som mener at det er umulig å lære engelsk, ombestemme seg når han merker at en annen person har lykkes i samme situasjon.

Områder som er berørt av kognitiv dissonans

Effektene av kognitiv dissonans kan sees i mange forskjellige situasjoner. Forskning på dette området har imidlertid tradisjonelt fokusert på tre områder: tvungen lydighet, beslutningstaking og innsats.

Tvunget lydighet

En av de første studiene på kognitiv dissonans så på situasjoner der en person ble tvunget til å gjøre noe de ikke ønsket å gjøre. Så det var en konflikt mellom hans tanker og hans oppførsel.

Fordi atferd er bestemt eksternt, er den eneste måten å redusere den kognitive dissonansen til disse menneskene å endre tankegangen. Dermed, takket være den såkalte «retroactive logic» -effekten, kan vi være sikre på at vi virkelig ønsket å gjøre det vi gjorde.

For eksempel, ifølge denne teorien, kan en person som blir tvunget til å studere en grad, selv om han ikke vil, være helt sikker på at han virkelig vil ha det.

Beslutningstaking

Livet er fullt av avgjørelser, og å ta en av dem skaper vanligvis kognitiv dissonans. For vanligvis har vi alle alternativene vi har å velge mellom, både som og ikke liker, så vi må alltid gi opp det som interesserer oss.

Ulike forskere har utforsket strategiene vi bruker for å redusere kognitiv dissonans i beslutningsprosesser. Det vanligste er å overbevise oss selv om at alternativet vi velger er mer tiltalende enn det egentlig er, og at vi ikke virkelig liker andre.

En innsats

En annen hoveddel av studien av kognitiv dissonans var innen mål og individuell handling. Hovedideen er at vi verdsetter målene eller objektene vi må jobbe hardt for å oppnå.

Resultatet kalles «rettferdiggjørelse av handling.» Når vi tilstreber noe, oppstår dissonans når det ikke er så hyggelig eller nyttig som vi tror. Når det skjer, ombestemmer vi oss om hva vi har oppnådd for å redusere det.

Når vi prøver for hardt på å gjøre noe som ikke er veldig hyggelig, føler vi oss dårlige, så vår første strategi er å endre måten vi tenker på hva vi gjør og se på det som positivt.

Festinger-eksperiment

Kognitiv dissonans ble først studert i 1959 av Leon Festinger. Han ønsket å eksperimentere med hvordan deltakerne reagerte på belønningen de fikk etter å ha fullført en ensformig, repeterende oppgave.

I den første fasen av eksperimentet måtte deltakerne fullføre en veldig uinteressant oppgave i to timer etter frivillig arbeid. De ble deretter delt inn i tre forskjellige grupper for å studere hvordan forskjellige eksterne motivasjoner påvirket deres holdning til arbeidet sitt.

Deltakerne i den første gruppen mottok ingen materielle belønninger. I den andre ble det betalt en dollar for utført arbeid, og i den tredje ble tjue dollar gitt. Senere ble de bedt om å ta et spørreskjema og skrive ned tankene sine om oppgaven.

Resultater og konklusjoner

Deltakere som mottok $ 20 for å delta i Festings eksperiment og ikke fikk betalt i det hele tatt, uttrykte misnøye med oppgaven. De sa at de syntes oppgaven var ubehagelig og ikke ønsket å gjøre noe sånt.

Derimot uttrykte deltakerne i $ 1-gruppen tilfredshet med oppgaven, eksperimentene og prosessen som helhet.

Festinger og kollegaer trakk to konklusjoner fra denne studien. Først kan vi endre holdning slik at vi ikke føler at vi kaster bort tiden vår når vi blir tvunget til å gjøre noe mot vår vilje.

På den annen side kan en holdningsendring observeres ved å legge til en ekstern belønning; men denne belønningen skjer bare når den er veldig liten, og du kan ikke rettferdiggjøre personen for å gjøre noe du ikke vil ha.

Eksempler

Kognitiv dissonans kan forekomme i alle livets områder. Men spesielt når en person tror på sin egen vilje, strider det mot en av deres tro.

Jo mer en persons oppførsel kolliderer med hans tro og jo viktigere det er for ham, jo ​​mer kognitiv dissonans vil det være. Her er noen eksempler:

– En person som er på diett, men bestemmer seg for å spise et stykke kake, vil møte kognitiv dissonans. Når han står overfor en slik situasjon, kan han si at en kake for eksempel ikke har veldig lite kalorier, eller kanskje han tror at han har rett til å spise dårlig innimellom.

«Alle som tenker på miljøet, men velger en ny bensinbil i stedet for en elektrisk, er ikke en moderne forurenser som kan si at dens innvirkning på planetens velvære er veldig liten, eller at det faktisk er en bil,» sa han.

Referanser

  1. «Kognitiv dissonans»: Enkel psykologi. Mottaksdato: 06. april 2019 Enkel psykologi: simplypsychology.com.
  2. «Hva er kognitiv dissonans?» på: VeryWell Mind. Mottaksdato: 6. april 2019 VeryWell Mind: verywellmind.com.
  3. «Cognitive Dissonance (Leon Festinger)»: Instructive Design. Hentet 8. april 2019 fra Mentor Design: ructionaldesign.org.
  4. «Hva er kognitiv dissonans?» i: Psykologi i dag. Mottaksdato: 06. april 2019, Psychology Today: psychologytoday.com.
  5. «Kognitiv dissonans» på Wikipedia. Hentet 6. april 2019 fra Wikipedia: en.wikipedia.org.

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *