NOROVIRUS: SYMPTOMER, BEHANDLING OG FOREBYGGING – HELSE

NOROVIRUS: SYMPTOMER, BEHANDLING OG FOREBYGGING – HELSE

Dette er en vanlig infeksjon som sprer viruset. Noen ganger kaller det forkjølelse, men det er ikke forårsaket av influensavirus. Alvorlig kvalme, oppkast, diaré og sterke magesmerter innen 3 dager

Takk skal du ha:

Hva er et norovirus?

Dette er en vanlig infeksjon som sprer viruset. Noen ganger kaller det forkjølelse, men det er ikke forårsaket av influensavirus. Malignitet kan forårsake kvalme, oppkast, diaré og alvorlige magesmerter innen 3 dager. Dette skjer vanligvis i vintermånedene og påvirker mennesker i alle aldre.

Hvordan fikk du Norovirus?

Du kan hente noroviruset når det kommer inn i maten eller drikken din, eller når noen med en smittsom sykdom berører halsen din. Den holder seg også til ting du berører, for eksempel tavler og dørhåndtak. Du kan dele norovirus med mat eller kjøkkenutstyr som en skje eller gaffel. Etter den første eksponeringen kan viruset forbli i kroppen din i to uker, eller hvis du har et annet helseproblem.

Forurenset mat og vann

Norovirus er den vanligste matbårne sykdommen. Folk kan bli syke etter å ha spist på restauranter der kokker eller servere ikke vasker hendene før de berører maten din. Norovirus kan fås fra rå matvarer som frukt og grønnsaker som er forurenset med avføring.

Cruiseskip og overfylte steder

De fleste tror at norovirus er vanlig på cruiseskip. Imidlertid er bare en liten andel av magesykdommer på cruise forårsaket av norovirus. Skoler, barnehager, hoteller og sykehjem øker risikoen for å være rundt en smittet person og bli syk.

Superrask symptomer

Hvis du er smittet av norovirus, vil du vite 12 timer til 2 dager etter at du ble smittet. Symptomene kan vare opptil 3 dager, men mageproblemer er ikke det eneste symptomet. Norovirus kan forårsake feber, muskelsmerter og generell ubehag. Ikke alle som bruker norovirus viser symptomer, men de kan overføre viruset til andre og gjøre dem syke.

Mulige vanskeligheter

De fleste norovirusinfeksjoner leges i løpet av få dager. Men barn, eldre og andre mennesker med svekket immunforsvar kan faktisk bli dehydrert. Se etter tegn, inkludert:

  • Tørr i munnen
  • Å være trøtt
  • Svimmelhet
  • Tissing er mye mindre enn vanlig

Kontakt lege umiddelbart hvis disse symptomene oppstår.

Hva er diagnosen norovirus?

Legen din kan fortelle om du har norovirus etter symptomene dine. Men de kan teste dritten din for å se om noe annet skader deg.

Hvordan behandle norovirus

Hvis du har norovirus, må du hvile i noen dager. Diaré kan ta opp mye væske og næringsstoffer fra kroppen, så drikk rikelig med vann og drikk sportsdrikker. Unngå koffeinholdig kaffe, te og andre drikker. Spør legen din om det er best å ta medisiner mot diaré mot symptomene dine.

Hva du skal spise når du er bedre

Det kan være vanskelig å spise noe med all oppkast og diaré. Men kroppen din trenger fortsatt næringsstoffer. Uten mage er myk mat lettere på magen. Du kan prøve følgende:

  • Banan
  • Varm korn
  • Nudler
  • Yoghurt
  • Suppe

Unngå sukkerholdige drikker eller fruktjuicer, da de kan øke diaré.

Hold deg unna andre

Når du får norovirus, blir du veldig smittsom. Hold deg hjemme fra jobb eller skole i noen dager etter ferien. Norovirus-barn skal ikke gå på skole eller barnehage hvis de har symptomer. Og ikke gå til noen på sykehuset – syke mennesker kan lett fange norovirus fra deg.

Vask hendene godt

Den enkleste måten å forhindre norovirus på er å vaske hendene med rent vann. Bruk såpe ofte. Tørk av hendene i minst 20 sekunder, vask og tørk deretter med et tørkepapir. Etter bading, vask hendene, bytt bleier, eller berør en person med norovirus.

Sta på sidene

Norovirus kan leve på kjøkkenbenker, dørhåndtak og andre overflater i opptil 42 dager. Den kan overleve i varme og kalde temperaturer og i mange desinfeksjonsmidler. Blekemiddelbaserte rengjøringsmidler er best. Sjekk etikettene til rengjøringsmidler for husholdning for å se om de fungerer med norovirus.

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *