12 MÅTER Å BYGGE EN GOD PIZZA – HELSE

12 MÅTER Å BYGGE EN GOD PIZZA – HELSE

Ta en titt på en sunn kake Elaine Magi, MPH, RD Vekttapsklinikk WebMD – Ekspertkolonne Evaluert av Kathleen Zellman, MPH, RD, LD Liste over favorittmat fra alle barn

Takk skal du ha:

Lag en bedre pizza

Ta en titt på en sunn kake

Elaine Maggie, MPH, RD
Vekttapsklinikk WebMD – Ekspertkolonne

Vurdert av Kathleen Zelman, MPH, RD, LD

Be ethvert barn om en liste over favorittmatene deres, så legger jeg en haug med pepperoni og lager en pizza kuttet ni av ti ganger. Det ser ikke ut til å være tilfelle: pizza var den sjette mest populære maten blant mer enn 40 000 respondenter i Allrecipes.com Comfort Foods-undersøkelsen i 2002.

Men er det fortsatt mulig å spise sunn mat mens du spiser pizza? Svaret på dette spørsmålet avhenger av appetitten, og jo mer italiensk pizzaen er, desto bedre.

Hvis det faktisk er en italiensk pizza med en tynn og ikke-fettete (ikke-fettete) skorpe laget med et snev av olivenolje, er skorpen ikke dårlig i det hele tatt. Legg den på toppen av en pizzasaus laget av kokte tomater, olivenolje og krydder, så får du en god dose antioksidanter.

Hva bringer oss til ost: Ost er en god proteinkilde og inneholder vitamin B-12, kalsium, vitamin D og andre vitaminer og mineraler. Men det fremmer også fett, mettet fett og kolesterol, så ikke overdriv det. Hvis du lager pizzaen din hjemme, bruk mager mozzarella og skarpt cheddar med lite fett for å kutte nesten halvparten av fettet og kolesterolet.

I en nylig studie i Italia sa pizza at mange testede italienske matvarer viste løfte om å forebygge kreft. Personer som spiste en eller flere måltider i uken, hadde 59% mindre sannsynlighet for å ha kreft i spiserøret, 34% mindre sannsynlighet for å få oral og strupehals kreft, og 25% mindre sannsynlig å ha kreft i tykktarmen. Forskeren, doktorgraden Dr. Silvano Gallus, mener at kokte tomater inneholder en beskyttende forbindelse, noe som delvis forklarer det.

Ifølge fersk forskning er ingrediensene i pizza med kreftpotensial:

 • Tomatprodukter. Tomater inneholder lykopen, en antioksidant som finnes i rosa grapefrukt og vannmelon. Studier viser at det hjelper til med å forebygge kreft i bryst, tykktarm, lunge og prostata. Det er to regler å huske på når du leter etter lykopen: Tomater, som tilberedes eller bearbeides, har faktisk mer fett enn rå tomater, og litt fett (som olivenolje) gir mer til kroppens vev.
 • Oliven og olivenolje. Oliven inneholder antioksidanten hydroksytyrosol. De betraktes også som matvarer som er rike på flavonoider, og det er mer sannsynlig at folk som spiser slik mat utvikler ulike kreftformer.
 • Løk og hvitløk. Begge inneholder kreftfremkallende forbindelser kalt antikulgene forbindelser. I Kina har menn den laveste frekvensen av prostatakreft i verden, og kan være en av årsakene til et kosthold rik på hvitløk, blomkål og løk. Løkplanter inneholder andre fytokjemikalier som er aktive mot kreft.

12 måter å bygge en god pizza på

Hvis vi gjør små endringer i preferanser og porsjonsstørrelser, kan vi nyte en eller to pizzaer som en del av en sunn spiseplan. Her er 12 måter å finne ernæringsmessige fordeler av pizza uten overflødig kalorier, fett og kolesterol:

 • Velg en restaurant hvis pizza er nærmere italiensk pizza, tynnere, fastere, mer saftig og mindre osteaktig.
 • Bestill en ekstra saus for å suge opp fytokjemikaliene.
 • Bestill pizzaen din med halvparten av osten.
 • Unngå frukt og grønnsaker: løk, grønn paprika, oliven, sopp, artisjokkhjerter og courgette tilfører næringsstoffer og fiber.
 • Hvis du trenger å bestille på toppen av kjøtt, er skinke og kanadisk bacon blant de beste alternativene. Hvis du lager pizza hjemme, kan du bruke 75% fettfri pepperonid (merkevaren Hormel) tilgjengelig i supermarkeder. Hvis du trenger å ta en pizza, kan du be dem bruke halvparten av normal størrelse.
 • Kos deg med pizzaen din med fruktsalat og grønn salat (for eksempel laget med nyrebønner, kirsebærtomater, agurker, strimlet gulrøtter og smør med lite fett). Dette oppfordrer deg til å stoppe etter et par økter.
 • Ikke ødelegg pizzamåltidet ditt ved å bestille fete og kaloririke sideretter som Buffalo wings eller ostekake.
 • Hvis du bestiller en av kjedene, velg et stykke ost eller en vegetarisk elskers pizza.
 • De beste valgene av pizza som kastes av Hutt’s hånd er: Ost (240 kalorier, 10 gram fett per porsjon), skinke (260 kalorier, 10 gram smør), Veggie Lover’s (220 kalorier, 8 gram smør) og Chicken Supreme ( 230 kalorier, 7 gram fett).
 • De beste valgene fra Pizza Hut’s Thin ‘N Crispy Pizza: Ost (200 kalorier, 9 gram fett per porsjon), skinke (170 kalorier, 7 gram smør), Veggie Lover’s (190 kalorier, 7 gram smør), Chicken Supreme ( 200 kalorier, 7 gram fett).
 • De beste alternativene på Domino’s inkluderer pizza med bare tynn skorpeost, en stor kake med 191 kalorier og 8,3 gram fett; Klassisk hånd-til-ost, 258 kalorier og 7,75 gram fett per skive stor kake; og en håndkastet Vegi-feriepizza, 302 kalorier og 11 gram fett.

Først publisert 28. august 2003.
Det ble medisinsk fornyet 20. januar 2005.


KILDER: International Journal of Cancer, Juli 2003. American Journal of Medicine30. desember 2002. Ernærings- og kondisjonskonsulent, April 2003 og desember 2002. American Cancer Research Institute, Vinter 2002. Rapporter fra National Cancer Institute, November 2002. Young S. Kim, Ph.D., programdirektør, National Cancer Institute.

© 1996-2005 WebMD Inc. Alle rettigheter forbeholdes.

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *