DE 4 VIKTIGSTE DELENE AV NØREN OG DERES FUNKSJONER

Urin, alt som oppnås som et resultat av rensing og filtrering av humant blod, er ansvarlig for dannelse, overføring og lagring av den gule væsken.

De 4 viktigste delene av nyrene og deres funksjoner

Takk skal du ha:

Urin, alt som oppnås som et resultat av rensing og filtrering av humant blod, er ansvarlig for dannelse, overføring og lagring av den gule væsken.

Dette er en mekanisme Dette er veldig viktig for å opprettholde balansen i organiske væsker og også for å eliminere giftstoffer til og med opprettholde blodtrykket. Det er derfor ikke overraskende at mennesker i gjennomsnitt skiller ut en og en halv liter urin per dag, avhengig av maten og væsken de spiser.

Vi kan ikke snakke om urinveiene uten å sette øynene og tankene våre på nyrene, fordi de sammen med urinrøret er en av de to komponentene som utgjør denne enheten. Selv om alle har generell informasjon om dette par interessante organer, holdes det flere hemmeligheter i nyrene enn da de først dukket opp. Så i dag snakker vi deler av nyrene og deres funksjoner.


 • Relatert artikkel: «Excretory system: egenskaper, deler og funksjon»

Deler av nyrene og deres funksjoner: i tillegg til dannelsen av urin

Hvis vi tenker på urinveiene, så dannelsen av urin i utgangspunktet (logisk fordi dette ordet tilhører den første termen). Selv om, Deres funksjon i nyrene er ikke begrenset til blodrensing. Derfor viser vi først og fremst alle handlingene som utføres av nyrene for menneskers fysiologiske og metabolske balanse:

 • Regulering av kroppsvæskevolum og osmolaritet (partikkelkonsentrasjon). Dette oppnås ved å balansere konsentrasjonen av ioner og vann.
 • Utskillelse av avfall, enten som et produkt av normal mobilaktivitet, eller ved innføring av fremmede stoffer i kroppen.
 • Syntese av glukose fra aminosyrer og andre forløpere. På det fysiske nivået utgjør det 10% av produksjonen av dette monosakkaridet.
 • Regulering av erytropoiesis (produksjon av erytrocytter) gjennom utskillelsen av hormonet erytropoietin.
 • Regulering av blodtrykk ved utskillelse av vasoaktive faktorer som renin (involvert i dannelsen av angiotensin II)
 • Regulering av syre-base balanse, hovedsakelig gjennom frigjøring av sure stoffer. Dette er veldig viktig for å opprettholde den indre pH-balansen.
 • Produksjon av 1,25-dihydroxyvitamin D3 (aktivert vitamin D), som er nødvendig for å opprettholde tilstrekkelige kalsiumnivåer i beinene.

Som du ser, jobber vi med tverrfaglige organer fordi de ikke bare eliminerer stoffer, men også de er ansvarlige for syntesen av sukker som glukose og hormoner som renin, erytropoietin eller kallikrein., alle har forskjellige funksjoner i kroppen.


Er det ikke utrolig å tenke på at to lemmer som utgjør mindre enn 1% av en persons kroppsvekt kan være så nøkkelen til livet deres? Alt dette, for eksempel Nyrevanning står for om lag 22% av hjerteproduksjonen. Mengden blod som når som helst passerer gjennom disse strukturene, dobles.

Når vi har identifisert funksjonen til disse ekstraordinære strukturer, la oss fordype oss i deres karakteristiske morfologi.

1. Ytre beskyttende stoffer

Fra utsiden skal vi gradvis skille nyremassen. Først skal det bemerkes at hvert av disse to organene er omgitt av tre forskjellige lag med vev:

 • Den ytre kapsel i nyrene kalles den gjennomsiktige, fibrøse og kontinuerlige membranen som beskytter nyrene mot mulige infeksjoner.
 • Fettskapselen er et fettlag med variabel tykkelse som beskytter nyrene mot støt og skader og holder dem i magen.
 • Nyrefascia er et lag med bindevev som skiller fettkapsel fra pararenalt fett.

Av dette systemet, Fordi det ikke er i direkte kontakt med miljøet, mangler det fordelaktige mikrobielle eller bakterielle midler for dets funksjoner.. For å gjøre dette har vi beskyttende vev slik at patogene mikrober ikke kommer inn og forårsaker farlige infeksjoner i urinen.


 • Du kan være interessert i: «De viktigste celletyper i menneskekroppen»

2. Nyrebarken

Dette laget tilsvarer den ytterste delen av nyrene. Den er en centimeter tykk og har en brunrød farge. Dette området Den inneholder 75% glomeruli, et nettverk av små blodkapillærer Plasma renses og filtreres gjennom blodet, som er den første delen av urinprosessen.

Derfor mottar binyrebarken 90% av blodstrømmen som kommer inn i disse organene og har funksjonen å filtrere, absorbere og utskille. Det skal bemerkes at dette ytre laget ikke er skilt fra nyremedulla i lengderetningen, fordi de har en serie fremspring kalt nyresøyler.

3. Nyre medulla

Nyremedaljen, i sin tur, den ligger dypere i nyrene og viser morfologisk kompleksitetfordi den består av konisk-lignende enheter (i utgangspunktet vendt mot cortex) kalt nyrepyramider. Disse er delt inn i nyresøyler og varierer i størrelse fra 12 til 18. Derfor er den menneskelige nyren et flerlagsorgan.

Toppunktet i hver nyrepyramide fører til en liten kolikk, og flere av dem kombineres. De store pinnene som går sammen for å danne nyrebekkenet. Vi må forestille oss denne strukturen som et tre: nyrene er bekkenstammen, og sidene av hver gren fører til store blader (nyrepyramider).

Til slutt bør det bemerkes tilsvarer bekken urinveiene i nyreneDerfor passerer urin herfra til blæren, hvor den akkumuleres til den velkjente vannlatingsprosessen frigjøres.

4. Nephron

Det virker ikke som om det er på tide, men vi kan ikke la nephronen være i røret: Den viktigste strukturelle og funksjonelle enheten i nyrene er hvor blodet blir filtrert og renset. For å se på situasjonen kan vi si at hver nyre har et gjennomsnitt på 1,2 milliarder nefroner, som pumper 1,1 liter blod per minutt.

Uansett hvor vanskelig det er å skape tanker i denne komplekse strukturen, la oss ta en kort titt på dens deler:

 • Glomerulus / renal corpuscle: Som nevnt ovenfor er det en samling kapillærer med klaring og filtrering i blodplasma.
 • Bowmans kapsel: En hul sfære der stoffer utskilles. Det omgir mysteriet.
 • Proksimal kronglete rør: dens funksjon er å øke overflatearealet til reabsorpsjon og utskillelse av stoffer.
 • Henls syklus: et hårlignende rør som fører fra det proksimale bøyde røret til det distale kronglede røret.
 • Distalt kronglete rør: Et ionerør som i utgangspunktet samler ufiltrert avfall i en Bowman-kapsel.

Hele terminologikonglomerasjonen, uansett hvor forvirrende, må være tydelig: nefronen er en høyt spesialisert funksjonell enhet for å filtrere blod. Den samles i fire enkle trinn: filtrering, tubulær sekresjon, tubular reabsorpsjon (prosessering av næringsstoffer og stoffer som glukose, aminosyrer, 60-70% kalium og 80% bikarbonat) og utskillelsedet vil si frigjøringen av nefronen.

Det bør bemerkes at etter 40 år forsvinner et gjennomsnitt på 10% av nefronene hvert 10. år. Dette er fordi nyrene ikke klarer å reparere dem. Imidlertid har de resterende nefronene blitt tilpasset for å opprettholde normal nyrefunksjon.

konklusjon

Som du kan se, er ikke bare delene av nyrene og deres funksjoner veldig komplekse, men hvert av disse organene består av millioner av små personlige filtreringsenheter: nefroner.

Vi må se prosessen med å filtrere og danne urin som en maskin i form av et tre: Filtrering av blod i nyrebekkenet (stedet hvor nyrene akkumuleres) består av små kapillærer kalt glomeruli, som dannes på det mest mikroskopiske nivået, og urinen gjennomgår en rekke endringer og blir gul. væske for ekstraksjon.

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *