HOVING AV FØTTER OG FOT: 10 HOVEDÅRSAKER (OG HVA Å GJØRE) – FITNESS

HOVING AV FØTTER OG FOT: 10 HOVEDÅRSAKER (OG HVA Å GJØRE) – FITNESS

Hevelse i føtter og ankler er et veldig vanlig symptom, som vanligvis ikke er et tegn på alvorlige problemer og ofte er forbundet med normale endringer i blodsirkulasjonen, spesielt over lang tid.

Takk skal du ha:

Hevelse i føtter og ankler er et veldig vanlig symptom, som vanligvis ikke er et tegn på alvorlige problemer og ofte er forbundet med normale endringer i blodsirkulasjonen, spesielt hos mennesker som står eller går i lange perioder.

Hvis hevelsen i bena vedvarer i mer enn 1 dag eller ledsages av andre symptomer som smerte, alvorlig rødhet eller vanskeligheter med å gå, kan det indikere et problem eller en skade, for eksempel forstuvning, infeksjon eller til og med en trombose.

Under graviditet er dette problemet veldig vanlig og er vanligvis forbundet med endringer i en kvinnes sirkulasjonssystem, men et sjeldent tegn på at noe er galt med graviditeten.

1. Dårlig blodsirkulasjon i ben og føtter

Det er den vanligste årsaken til hevelse i føtter, ben og ankler og forekommer vanligvis på slutten av dagen hos voksne, eldre eller gravide. Denne dårlige sirkulasjonen, selv om den ikke er smertefull, kan forårsake mindre ubehag, for eksempel væske eller mer i føttene.

Nedsatt blodsirkulasjon i bena er en naturlig prosess forårsaket av aldring av arteriene, som forhindrer dem i å presse blodet tilbake til hjertet, slik at overflødig blod akkumuleres i ben og føtter.

Hva å gjøre: For å undertrykke hevelsen, legg deg ned og løft bena over nivået på hjertet ditt. Et annet alternativ er en lett fot-til-hoftemassasje for å hjelpe blodet til å komme tilbake til hjertet. For eksempel kan folk som har stått eller jobbet i lange perioder bruke elastiske kompresjonsstrømper kjøpt på apotek for å forhindre problemer. Hvordan bruke hestekastanje for å forbedre blodsirkulasjonen.

2. Ved bøying og andre skader

Enhver type fotskade eller slag kan forårsake hevelse, som er ledsaget av vanskeligheter med å bevege foten, og et blåaktig skjær på siden av foten. En av de vanligste skadene er når foten ligger godt på bakken eller treffer den.

I denne tilstanden blir leddene i hælen og foten for langstrakte, noe som resulterer i små sprekker som starter den inflammatoriske prosessen som fører til svulsten, ofte ledsaget av alvorlig smerte, rosa flekker og vanskeligheter med å gå eller bevege seg. Denne tilstanden kan ofte forveksles med et brudd, men det kan rett og slett være en belastning.

Hva å gjøre: Det viktigste i disse tilfellene er å legge is på bakken etter skaden, bandasje ankelen, hvile på beina, unngå sport eller gå i lang tid, minst 2 uker. Forstå hvordan du skal behandle en fotskade. En annen strategi er å sette foten i et basseng med varmt vann og deretter sette den i kaldt vann og erstatte den, fordi en slik forskjell i temperatur raskt kan ødelegge røttene til føttene og sålene. Se videoen for å se trinnene som må tas for å gjøre dette ‘termiske sjokket’ feilfritt:

I de mest alvorlige tilfellene kan det være nødvendig med kirurgi for å sette inn en plate og / eller skruer for å stabilisere leddet, noe som krever måneder med fysioterapi. Cirka 1 år etter operasjonen kan det være nødvendig med en ny operasjon for å fjerne tappene / skruene.

3. Svangerskapsforgiftning

Selv om leggkreft ikke er et veldig vanlig symptom og ikke er forbundet med alvorlige problemer under graviditet, kan det ledsages av andre symptomer, som magesmerter, redusert vannlating og svimmelhet eller svimmelhet. I disse tilfellene kan svulsten være et tegn på svangerskapsforgiftning, som oppstår når blodtrykket er for høyt og må behandles.

Hva å gjøre: Hvis du mistenker svangerskapsforgiftning, er det viktig å oppsøke en fødselslege for å vurdere blodtrykket. Imidlertid, for å forhindre dette problemet, bør en gravid kvinne følge en diett med lite salt og øke vanninntaket til 2 eller 3 liter per dag. Lær mer om svangerskapsforgiftning.

4. Hjertesvikt

Hjertesvikt er mer vanlig hos eldre og skyldes aldring av hjertemuskulaturen, som har mindre kraft til å presse blodet, så det akkumuleres i ben, føtter og føtter på grunn av tyngdekraften.

Hos eldre mennesker er hevelse i ben og føtter vanligvis ledsaget av overdreven tretthet, kortpustethet og en følelse av trykk i brystet. Kjenn andre tegn på hjertesvikt.

Hva å gjøre: Hjertesvikt bør behandles med medisiner foreskrevet av lege, så det anbefales å konsultere en kardiolog for å starte riktig behandling.

5. Trombose

Trombose oppstår når en av venene i benet blir blokkert, noe som betyr at blod ikke kan samles i bena, føttene og fotsålene og returnere til hjertet.

I disse tilfellene, i tillegg til hevelse i føtter og ankler, kan andre symptomer som smerte, kløe, alvorlig rødhet og til og med lav feber oppstå.

Hva å gjøre: Hvis det er mistanke om trombose, gå til beredskapsavdelingen og start behandlingen med antikoagulantia, som kan forhindre at tromben når andre områder, som hjernen eller hjertet, og kan føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag. Se her hvordan du behandler alle symptomene og trombosen.

6. Lever- eller nyreproblemer

I tillegg til hjerteproblemer kan endringer i nyre- eller leverfunksjonen forårsake hevelse i kroppen, spesielt i bena, føttene og føttene.

I leveren skyldes dette en reduksjon i albumin, som hjelper med å holde blod i karene. Svulster dannes i nyrene fordi væske ikke skilles godt ut i urinen.

Hva å gjøre: Hvis svulsten er hyppig og andre symptomer oppstår, som redusert vannlating, hevelse i magen eller huden og gulsott, anbefales det at du oppsøker en allmennlege for en blod- eller urintest for å avgjøre om du har et nyreproblem. slik som leveren. Se etter tegn på leverproblemer.

7. Infeksjon

Infeksjon assosiert med hevelse i foten eller ankelen oppstår vanligvis bare når det er et feil behandlet sår i foten eller ankelområdet, og infeksjonen utvikler seg derfor til infeksjon. Denne tilstanden er mer vanlig hos personer med ukontrollert diabetes, men bena er amputerte, men nervene i bena er skadet.

Hva å gjøre: Enhver innbygger med diabetes bør oppsøke sykepleier eller lege. Det anbefales å gå til legevakten. Inntil da, hold bakken ren og tildekket for å forhindre at bakterier formerer seg. Lær hvordan du diagnostiserer og behandler diabetiske fotendringer.

8. Venøs insuffisiens

Hevelse i ben og føtter kan også indikere venøs insuffisiens, noe som gjør det vanskelig for blod å komme tilbake til hjertet i underbena. Inne i venene er det flere små ventiler som hjelper med å overvinne tyngdekraften og lede blodet til hjertet, men når disse ventilene svekkes, kommer blodet tilbake litt og akkumuleres i bena og føttene.

Hva å gjøre:Venøs insuffisiens bør behandles for å unngå alvorlige komplikasjoner som hudsår og infeksjoner. Din kardiolog eller vaskulær kan foreskrive blodfortynnende medisiner og vanndrivende midler for å fjerne overflødig væske.

9. Bivirkninger av noen legemidler

Noen medisiner, som prevensjonsmidler, hjertemedisiner, steroider, kortikosteroider, diabetes og antidepressiva, kan forårsake bivirkninger i ben og føtter.

Hva å gjøre: Hvis du tar medisiner, bør du snakke med legen din om svulsten, siden du kan bytte til andre medisiner som ikke gir bivirkninger, avhengig av alvorlighetsgraden.

10. Lymfødem

Lymfødem er opphopning av væske mellom vev, utenfor blodkarene, på grunn av fjerning av lymfeknuter eller endringer i lymfekarene. Denne opphopningen av væske kan være kronisk og vanskelig å behandle, spesielt etter at lymfeknuter har sprukket, for eksempel ved behandling av kreft. Lær hvordan du gjenkjenner symptomer og hvordan du behandler lymfødem.

Hva å gjøre: Du må oppsøke lege for å stille en diagnose. Behandling kan gjøres med fysioterapiøkter, kompresjonsstrømper og holdningsvaner.

Hvilken lege du skal se etter

Når det er mistanke om hjerteinfarkt, er det best å oppsøke en kardiolog, men det er vanligvis nok å konsultere en allmennlege for å få diagnosen og begynne riktig behandling. Avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene, kan det være nødvendig med røntgen, MR eller ultralydskanning for å vurdere høyt kolesterol og triglyserider, noe som kan foreslå fysiske og blodprøver, avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene. lenker. Hos eldre kan en geriatriker være hensiktsmessig for å gi et bredere bilde av alle aspekter som kan være til stede samtidig.
osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *