SENGING AV BLODTRYKK: DETTE ER EN 2 TRINNSPROSESS – HELSE

SENGING AV BLODTRYKK: DETTE ER EN 2 TRINNSPROSESS – HELSE

Nøkkelen til å ta det riktige valget av Kathleen Zelman, MPH, RD, LD Weight Loss Clinic WebMD – Ekspertkolonne Hvis du prøver å kontrollere eller forhindre høyt blodtrykk, spis

Takk skal du ha:

Senking av blodtrykk: Dette er en 2-trinns prosess

Nøkkelen til å ta det riktige valget

Av Kathleen Zelman, MPH, RD, LD
Vekttapsklinikk WebMD – Ekspertkolonne

Hvis du prøver å kontrollere eller forhindre høyt blodtrykk, kan du merke salt i kostholdet ditt (vekttap, spise mer frukt og grønnsaker og begrense alkoholforbruket). Som et resultat, med mindre natriumrestriksjonen er alvorlig (minst 2000 mg per dag), kan WebMD Weight Loss Clinic-programmet fungere bra for personer med et saltfattig kosthold. (Sjekk naturligvis alltid med legen din før du starter et vekttapsprogram).

Senking av natrium hjelper ikke bare personer med høyt blodtrykk, men også personer som er i fare for å utvikle sykdommen, sier American Heart Association. Dermed er afroamerikanere, eldre, personer med type 2-diabetes og personer med høyt blodtrykk blant de gruppene som kan ha størst nytte av saltbegrensning i kosten.

Å ta de riktige valgene om matplanen din – for eksempel å unngå bearbeidet mat og bruke mindre salt – er nøkkelen til å jobbe for deg. Husk også at natrium naturlig finnes i noen matvarer, som kjøtt, brød og meieriprodukter.

Du må også være kreativ i å bruke urter, krydder, eddik og frukt for å gjøre usaltet mat mer velsmakende.

Vær en leser av etiketten

Det første trinnet i å kontrollere natriuminntaket ditt er å lese ernæringsetikettene på maten du kjøper nøye.

Noen ganger er salt gjemt bak andre navn. Natriumetiketter kan inneholde forskjellige begreper, inkludert natriumglutamat (MSG), dinatriumfosfat, natriumklorid og ordet «natrium». I likhet med nylaget mat er det ubehandlet mat med lite natriuminnhold.

Vær forsiktig med bearbeidet mat, der natrium ofte brukes som konserveringsmiddel eller smaksforsterker. Mest velsmakende (det vil si ikke søt) hermetikk er dynket i salt væske. Dessuten kan kinesisk mat i en restaurant inneholde mye natrium hvis du ikke trenger MSG.

Smak på det først

Begrens bruken av saltrister ved både bord og matlaging. Smak på den før du salter den.

Men husk at en salt shaker bare er omtrent 15% av natrium i kostholdet ditt. De fleste kommer fra bearbeidede og hermetiske matvarer, så send disse matvarene til fordel for nye produkter – vanligvis rundt matbutikkens omkrets.

Spis mye frukt og grønnsaker

Studier viser at en diett rik på frukt og grønnsaker kan bidra til å senke blodtrykket og redusere risikoen for hjertesykdom. Sunne antioksidanter, fytokjemikalier og vitaminer og mineraler som finnes i frukt og grønnsaker, bidrar til å kontrollere blodtrykket. Dette er i motsetning til et høyt kalium, fruktfattig diett med lavt natriuminnhold.

Grønnsaker hjelper ikke blodtrykket ditt, men ifølge American Cancer Society kan fem porsjoner om dagen bidra til å forhindre kreft. Åpenbart er frukt og grønnsaker mer nyttig for deg enn moren din drømte om!

Måltidsplan

Så hvis blodtrykket ditt er en bekymring, er det viktigste å velge en rekke matvarer i kostholdet ditt, begrense alkohol og spise fem porsjoner frukt og grønnsaker om dagen – og selvfølgelig et minimum av salt.

Her er noen forslag til hvordan du kan unngå salt i kostholdet ditt:

  • Når du velger matgrupper, velg fersk eller frossen i stedet for hermetikk hvis mulig.
  • Bruk hermetisk mat med lavt natriuminnhold og andre matvarer som sausblandinger.
  • Unngå hermetisk, røkt og bearbeidet kjøtt som kalde, pølser og pølser.
  • Bruk urter, krydder, eddik, frukt og grønnsaker for å gi maten smak.
  • Unngå høytytende krydder som soyasaus, sylteagurk og oliven.
  • Velg frossen mat som inneholder mindre enn 800 milligram natrium.
  • Unngå salt mat som potetgull, nøtter og kjeks.
  • Sjekk etikettene på bearbeidede oster, og velg følgende natriumkvaliteter.

Først publisert 24. april 2003
Medisinsk oppdatert 2. mai 2005.

© 1996-2005 WebMD Inc. Alle rettigheter forbeholdes.

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *