VITAMIN E: HVA TRENGER DU Å VITE? – HELSE

VITAMIN E: HVA TRENGER DU Å VITE?  – HELSE

Dette er en mat som hjelper til med å beskytte celler mot skadelige «frie radikaler». Vitamin E hjelper kroppen din med å bekjempe bakterier og hindrer blodårene i å koagulere. Liten

Takk skal du ha:

Hva er vitamin E?

Dette er en mat som hjelper til med å beskytte celler mot skadelige «frie radikaler». Vitamin E hjelper kroppen din med å bekjempe bakterier og hindrer blodårene i å koagulere. Du kan også høre at det er et fettløselig vitamin, så du trenger fett for å løse det opp i kroppen din.

Vil du oppnå dette?

De fleste har nok vitamin E i kostholdet for god helse. Hvis nivået ditt er lavt, er det vanskeligere for kroppen å absorbere vitaminet eller fettet for å behandle det. Dette kan skyldes genetiske problemer eller sykdommer som Crohns eller cystisk fibrose. Hvis du har en sykdom som forstyrrer vitamin E-nivåene dine, vil legen din kanskje først behandle den underliggende årsaken.

Hva mangler?

Over tid, hvis du har en sykdom som senker vitamin E-nivået, kan du bli mer syk, og du kan ikke være i stand til å kontrollere eller koordinere visse bevegelser. (Dette kalles ataksi.) Nerveskader kan forårsake smerte og svakhet i armer og ben (kalt perifer nevropati), samt synsproblemer (retinopati). Hvis du har noen av disse symptomene, kontakt legen din hvis det er andre mulige årsaker.

Hvor mye skal du ta?

Anbefalte mengder:

  • Fra 0 til 6 måneder: 4 milligram (mg) eller 6 IE per dag
  • 7-12 måneder: 5 mg eller 7,5 IE
  • 1-3 år: 6 mg eller 9 IE
  • 4-8 år: 7 mg eller 10,4 IE
  • 9-13 år: 11 mg eller 16,4 IE
  • 14 og over: 15 mg eller 22,4 IE
  • Ammende kvinner: 19 mg eller 28,4 IE

Hva er gode kilder?

Solsikke-, sainfoin- og hvetekimoljer er i utgangspunktet, etterfulgt av mais- og soyabønneoljer. Også bra for asparges, avokado og nøtter (spesielt mandler). Det er også mat tilsatt vitamintilskudd (inkludert E), som frokost, fruktjuice og margarin. Sjekk etiketten for å se hvor mange vitaminer du får i hver porsjon.

Hva med kosttilskudd?

E-vitamin ser ikke ut til å være nødvendig, fordi vitamin E-mangel sjelden forårsaker helseproblemer, så det er bedre å ta mat i stedet for mat. Imidlertid, hvis visse forhold er til stede, vil ytterligere hjelp bli gitt. Bare snakk med legen din først, fordi for mye kan forårsake alvorlige problemer, spesielt hvis du har sykdom eller tar medisiner.

Hvor mye er for mye?

Du kan ikke eliminere vitamin E fra maten du spiser, men du kan legge til kosttilskudd. For mye blødning etter en skade kan øke risikoen for hjerneslag, blant andre problemer. Derfor er det bedre å sette en grense på ikke mer enn 1500 IE / dag for naturlige kosttilskudd og ikke mer enn 1100 IE / dag for syntetiske stoffer. Noen studier har vist at 400 IE per dag øker risikoen for prostatakreft eller retinittpigmentose i øyet.

Påvirker det medisiner?

Det vil være flere. Hvis du tar dem med antikoagulantia, som warfarin, vil du blø. Hvis du tar selen, vitamin C og andre antioksidanter, fungerer ikke kolesterolmedisiner kalt statiner bra med vitamin E. Det kan til og med forstyrre kreftbehandling, som cellegift og strålebehandling. Fortell alltid legen din om alle medisiner og kosttilskudd du tar før du legger til noe nytt.

Er du beskyttet mot sykdom?

Tilskudd av vitamin E ser ikke ut til å beskytte mot hjertesykdom eller kreft, men forskere fortsetter sin forskning. Det samme gjelder hjernesykdommer som Alzheimers og nevrologiske sykdommer som Parkinsons og ALS. Hos noen mennesker reduserer høye doser vitamin E utviklingen av en sykdom som kalles aldersrelatert makuladegenerasjon, noe som kan føre til blindhet.

Premature babyer

Noen babyer født på full sikt kan ha mangel på vitamin E. Generelt er morsmelk fra premature mødre høyt i dette produktet, men noen ganger kan det være behov for mer for å holde babyen sunn. Legen din bør tydelig identifisere kosttilskudd som kan være skadelige for babyen din.

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *