QUETIAPIN: BRUK OG BIVIRKNINGER

QUETIAPIN: BRUK OG BIVIRKNINGER

Haloperidol, klorpromazin, klozapin, risperidon, olanzapin, ziprasidon eller quetiapin er de mest populære og mest brukte antipsykotika eller neuroleptika. Dette er alle slags psykiske lidelser

Takk skal du ha:

Haloperidol, klorpromazin, klozapin, risperidon, olanzapin, ziprasidon og quetiapin De mest populære og mest brukte antipsykotika eller neuroleptika. Dette er stoffer som hjelper med å kontrollere symptomene på forskjellige psykiske lidelser, spesielt schizofreni og andre psykotiske lidelser.

I denne artikkelen Den siste av disse, la oss snakke om quetiapin, se hvilken type stoff det er, når det brukes, og dets bivirkninger.

  • Relatert artikkel: «Antipsykotiske typer (eller nevroleptika)»

Quetiapine: hva det er og hvordan det fungerer

Som nevnt innledningsvis er quetiapin Legemidlet har en psykoaktiv effekt, som er en del av atypiske antipsykotiske stoffer. Det er et stoff i form av dibenzotiazepin, som er strukturelt nært beslektet med olanzapin og spesielt klozapin.


Dens virkningsmekanisme basert på effekten på dopamin og serotonerge reseptorer, ved å blokkere dopamin D2-reseptorer og serotonin i hjernen (samt senke dopaminnivået i de fleste kortikale strukturer, som kan opprettholdes som dopaminhemmere).

For dette er en stor fordel I schizofreni er et overskudd av desamin på mesolimbisk nivå vanlig og dette underskuddet i den mesokortikale banen produserer positive symptomer (henholdsvis hallusinasjoner, hallusinasjoner, aggresjon, impulsivitet og desorganisering) og negative (alogi og abulia, etc.). Hvis vi prøver å redusere dopamin, vil ikke antipsykotiske medikamenter fungere ettersom de ikke er spesifikke for området som behandles, og kan til og med forverre forekomsten av bivirkninger, hvis nivåer endres i andre områder.


I tillegg til effekten av dopamin og serotonin, har også histaminergiske og kolinerge effekter, påvirker og reduserer nivået på begge. Denne siste faktoren forårsaker døsighet og vektøkning, samt hypotensjon og fysiologiske og hukommelsesendringer.

Quetiapin har en stor fordel i forhold til andre antipsykotika og gir vanligvis ingen bivirkninger. Derfor Personer med Parkinsons sykdom kan ha psykotiske problemer (i fravær av demens) gis vanligvis som erstatningsmedisin med klozapin eller olanzapin når ekstrapyramidale bivirkninger oppstår. Uten å endre prolaktinnivået, er seksuelle effekter ikke fraværende. Dette antyder at dens virkning på nigrostriatal og tuberoinfundibulært nivå er minimal, og at disse banene generelt ikke påvirker dopaminnivået.


Nøkkelindikatorer og anvendelse

Quetiapin er et veldig nyttig psykotrop legemiddel for mange mennesker, brukt i klinisk praksis for forskjellige lidelser og problemer. De vanligste er følgende.

1. Schizofreni

Den viktigste og velkjente indikatoren for quetiapin er schizofreni. I denne forbindelse er quetiapin indikert på behandlingsnivå for positive symptomer (som hallusinasjoner og hallusinasjoner, som legger til egenskapene og / eller forårsaker en økning i aktivering) og negative symptomer (i motsetning til dårlig tanke og / eller tale) .

  • Du kan være interessert i: «6 typer schizofreni og dens egenskaper»

2. Andre psykotiske lidelser

Selv om schizofreni er hovedmålet for de fleste antipsykotika, er det ikke den eneste psykotiske sykdommen. Quetiapin brukes også av personer med kortvarige psykotiske lidelser, schizofreni, schizoeffektive og kroniske vrangforestillingsforstyrrelser.

3. Bipolar lidelse

Andre generasjons antipsykotika, inkludert ketiapin, har blitt brukt behandling av maniske episoder med bipolar lidelse. Og ikke bare i behandlingen av kriser, men noen ganger enda mer forebyggende for å forhindre dem. I tillegg reduserer det symptomene på depressive episoder som oppstår i samme lidelse.

  • Relatert artikkel: «Bipolar lidelse: 10 egenskaper og interesser du ikke kjenner»

4. Alvorlig depressiv lidelse

Siden 2010, Quetiapin er godkjent for behandling av depressive lidelser i noen land. Selv om dette ikke er den mest anbefalte behandlingen, er det et bevist alternativ til konvensjonelle antidepressiva i tilfeller av ikke-fungerende depresjon.

  • Du kan være interessert i: «Major depresjon: symptomer, årsaker og behandling»

Bivirkninger og kontraindikasjoner

Som andre medisiner, Inntak av quetiapin kan forårsake en rekke bivirkninger. Derfor bør bruken blant annet alltid være under oppsyn av en spesialist.

Det er den vanligste og vanligste bivirkningen av alle antipsykotika Motivet kan sovne eller sovne sammen med å få overvekt. Hypotensjon og mulig takykardi er mer vanlig, så vær spesielt forsiktig hos pasienter med hjertesykdom. Hyperglykemi kan noen ganger utløse utbruddet av diabetes (spesielt hvis du føler deg tørst eller sulten, har problemer med vannlating, eller har dårlig ånde eller metallsmak). Overflødig blodsukker kan være livstruende (et tegn på ketoacidose).

Problemer som forstoppelse, tørr munn og dårlig synSammen med svimmelhet og hypertermi, er relativt vanlige. På grunn av sin antikolinerge effekt kan den forårsake hukommelsessvikt. Selv om det er veldig sjeldent, kan det føre til hepatitt, endokrine problemer og epilepsi. Det kan også forårsake asteni, nervøsitet, akatisi, tørke og leverskade.

I alvorlige tilfeller kan feber, blødning, fall, kramper og priapisme forekomme, takykardi eller pustevansker. Også allergi og betennelse i leveren. Til slutt bør muligheten for neuroleptisk ondartet syndrom vurderes (så legen justerer dosen i store doser og øker den gradvis til den når det forventede nivået).

Kontraindikasjoner

I henhold til kontraindikasjoner Quetiapin er kontraindisert hos alle pasienter med hjertesykdom eller utsatt for eksponering for dem. Det er kontraindisert hos pasienter med diabetes på grunn av vektøkning og glykemisk kontroll, samt endringer i stoffskiftet.

Personer som trenger bruk av andre medisiner (spesielt cytokrom P450 3A4-hemmere eller erytromycin i noen HIV-medisiner) bør ikke ta quetiapin og bør oppsøke lege.

Endelig, Gravide og ammende kvinner bør være veldig forsiktige. Ikke kjør eller bruk tunge maskiner under påvirkning, spesielt hvis det er stille.

osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *