AKUTT PANCREATITIS: ÅRSAKER, SYMPTOMER OG RISIKO – SKJØNNHET

AKUTT PANCREATITIS: ÅRSAKER, SYMPTOMER OG RISIKO – SKJØNNHET

Hva er akutt pankreatitt? Bukspyttkjertelen er et organ som ligger bak magen og nær tynntarmen. Den produserer og distribuerer insulin, fordøyelsesenzymer og andre essensielle hormoner. Et belte

Takk skal du ha:

Hva er akutt pankreatitt?

Bukspyttkjertelen er et organ som ligger bak magen og i nærheten av tynntarmen. Den produserer og distribuerer insulin, fordøyelsesenzymer og andre essensielle hormoner.

Akutt pankreatitt (AP) er en betennelse i bukspyttkjertelen. Det oppstår plutselig og forårsaker smerter i øvre del av magen (eller epigastrium). Smertene stråler ofte ut til ryggen.

AP kan omfatte andre organer. Hvis du fortsetter å ha episoder, kan det bli kronisk pankreatitt.

Hva forårsaker akutt pankreatitt?

Akutt pankreatitt forekommer direkte eller indirekte. Direkte årsaker påvirker bukspyttkjertelen selv, vev eller kanaler. Indirekte årsaker er sykdommer eller tilstander som oppstår andre steder i kroppen.

Gallestein er en av hovedårsakene til akutt pankreatitt. Gallestein kan sette seg fast i den vanlige gallegangen og blokkere bukspyttkjertelkanalen. Dette svekker væskestrømmen til bukspyttkjertelen og forårsaker skade.

Direkte årsaker

Andre direkte årsaker til akutt pankreatitt inkluderer:

 • plutselig angrep av immunforsvaret på bukspyttkjertelen, eller autoimmun pankreatitt
 • Skader på bukspyttkjertelen eller galle fra kirurgi eller traumer
 • overflødig fett som kalles triglyserider i blodet

Indirekte grunner

Indirekte årsaker til akutt pankreatitt inkluderer:

 • alkoholmisbruk
 • Cystisk fibrose er en alvorlig sykdom som påvirker lungene, leveren og bukspyttkjertelen.
 • Kawasaki sykdom er en sykdom som forekommer hos barn under 5 år
 • virusinfeksjoner som kusma og bakterielle infeksjoner som mycoplasma
 • Ray syndrom, en komplikasjon av visse virus, kan også påvirke leveren
 • visse medisiner som inneholder østrogen, kortikosteroider eller visse antibiotika

Hvem er i fare for akutt pankreatitt?

Overdreven alkoholforbruk kan føre til betennelse i bukspyttkjertelen. National Institutes of Health (NIH) sier at «for mye» er mer enn en drink per dag for kvinner og høyst to drinker for menn. Alkoholrelatert pankreatitt er mer vanlig hos kvinner enn hos menn.

Røyking øker AP-sjansene dine. Røyking og drikking er lik hos svarte og hvite amerikanere, men svarte amerikanere har dobbelt så stor sannsynlighet for å utvikle AP. Det er også en risiko for kreft, betennelse eller andre tilstander i bukspyttkjertelen i familien din.

Anerkjennelse av symptomer på akutt pankreatitt

Symptomer på akutt pankreatitt er magesmerter.

Bryt det: Magesmerter

Sykdommen kan variere avhengig av visse faktorer. Disse inkluderer:

 • Smertene i løpet av få minutter etter å ha spist eller drukket
 • Smerter som sprer seg fra magen til ryggen eller venstre skulderblad
 • Sykdommen varer i flere dager
 • Det gjør vondt når du ligger på ryggen enn når du sitter

Andre symptomer kan øke smerte og ubehag. Disse inkluderer:

 • skjelving
 • svimmelhet
 • oppkast
 • svette
 • gulsott (gulfarging av huden)
 • diaré
 • opphovning

Hvis noen av disse symptomene ledsages av magesmerter, bør du øyeblikkelig oppsøke lege.

Diagnose av akutt pankreatitt

Legen din kan diagnostisere AP ved hjelp av en blodprøve og skanning. Blodprøver viser enzymer (amylase og lipase) utskilt av bukspyttkjertelen. En ultralyd-, CT- eller MR-skanning kan hjelpe legen din til å se abnormiteter i eller rundt bukspyttkjertelen. Legen din vil også spørre om medisinsk historie og beskrive ubehag.

Behandling av akutt pankreatitt

Du vil vanligvis gå til sykehuset for flere kontroller for å sikre at du drikker nok væske, vanligvis intravenøst. Legen din kan foreskrive medisiner for å redusere smerte og behandle mulige infeksjoner. Hvis disse behandlingene ikke fungerer, kan det hende du må fjerne det skadede vevet, tømme væsken eller reparere de blokkerte rørene. Hvis gallestein er et problem, kan det være behov for kirurgi for å fjerne galleblæren.

Hvis legen din konkluderer med at du tar medisiner mot akutt pankreatitt, må du slutte å ta den umiddelbart. Hvis en traumatisk skade utløser pankreatitt, må du holde deg borte fra jobben til du er helt frisk fra behandlingen. Snakk med legen din før du øker aktiviteten din.

Du kan lide av akutt pankreatitt, kirurgi eller annen behandling. Hvis du får forskrevet smertestillende, følg legens plan for å redusere ubehag når du kommer hjem. Unngå å røyke helt og drikk rikelig med væske for å unngå dehydrering.

Hvis smerten eller ubehaget fortsatt er uutholdelig, bør du oppsøke lege og bli sjekket for videre evaluering.

Akutt pankreatitt er noen ganger assosiert med type 2-diabetes, som påvirker insulinproduksjonen. Ved å spise magert protein, bladgrønnsaker og fullkorn frigjør bukspyttkjertelen insulin regelmessig og forsiktig.

Livsstil og diett

Vær alltid hydrert. Lagre en vannflaske eller en elektrolyttfylt drikk, for eksempel Gatorade.

Begrens mengden alkohol du drikker og forhindre AR. Hvis du allerede har pankreatitt og ikke har endret livsstilen din, er det mulig å komme tilbake. Barn og ungdom under 19 år bør ikke ta aspirin med mindre legen har foreskrevet det. Aspirin kan forårsake Ray-syndrom, noe som kan føre til utbrudd av akutt pankreatitt.

Komplikasjoner av akutt pankreatitt

Akutt pankreatitt kan forårsake pseudocyster i bukspyttkjertelen. Disse væskefylte sekkene kan forårsake infeksjoner og til og med indre blødninger. Akutt pankreatitt kan forstyrre balansen av kjemikalier i kroppen din. Dette kan føre til flere problemer.

Du kan ha diabetes eller nyreproblemer som fører til dialyse. Enten underernæring, akutt akutt pankreatitt eller kronisk pankreatitt over tid.

Hos noen mennesker kan akutt pankreatitt være det første tegn på kreft i bukspyttkjertelen. Snakk med legen din om behandling etter at du har fått diagnosen akutt pankreatitt for å unngå komplikasjoner. Rask og effektiv behandling reduserer risikoen for komplikasjoner betydelig.

Outlook

Pankreatitt kan forårsake alvorlig kortvarig sykdom. Ubehandlede tilfeller og tilbakefall kan føre til kroniske problemer. I de fleste tilfeller kan det behandles. Hvis du er innlagt på sykehus for akutt pankreatitt, avhenger av alvorlighetsgraden av episoden hvor lang tid det vil ta. Unngå alkohol, anstrengende trening og følg en diettplan som gjør at bukspyttkjertelen kan gro før du går tilbake til et normalt kosthold.

Symptomene på pankreatitt kan være uklare. Magesmerter og ryggsmerter kan ha andre årsaker. Hvis du oppdager noen av disse symptomene, snakk med legen din.

Akutt pankreatitt kan behandles vellykket, vanligvis ved å endre livsstil og gjøre livet ditt mer behagelig, selv om du noen ganger får oppbluss. Du må snakke med legen din for å være sikker på at du følger riktig behandlingsplan og reduserer risikoen for å utvikle akutt pankreatitt i fremtiden.
osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *