HVA HELDEN I EN BUTIKK SIER OM HELSE

HVA HELDEN I EN BUTIKK SIER OM HELSE

Avføringen, i tillegg til formen og konsistensen, gjenspeiler ofte kvaliteten på maten og er derfor nært knyttet til typen mat som spises. Imidlertid kan misfarging forårsake gastrointestinale problemer

Takk skal du ha:

Avføringen, i tillegg til formen og konsistensen, gjenspeiler ofte kvaliteten på maten og er derfor nært knyttet til typen mat som spises. Imidlertid kan misfarging også indikere gastrointestinale problemer eller sykdommer som hepatitt eller magesår.

Under normale omstendigheter skal setet være brunt, det skal ikke være for mørkt, men det skal heller ikke være for lyst. Imidlertid er forskjellige fargeforandringer veldig vanlige, og uten å vise et problem. Hvis det ikke varer mer enn 3 dager, kan det variere avhengig av maten han spiser.

Finn ut hva formen og fargen på møkk kan fortelle deg om helsen din:

Hvis misfargingen av avføringen vedvarer i mer enn 3 dager, må du kontakte en gastroenterolog for å avgjøre om det er et problem, og om nødvendig begynne passende behandling.

Se hvordan formen og konsistensen på avføringen endres på grunn av helse.

1. Grønn avføring

Når tarmene jobber raskt og det ikke er nok tid til å absorbere gallsalt ordentlig, er grønn avføring vanlig, for eksempel i stressende situasjoner, under diaré på grunn av bakterielle infeksjoner eller i en irritabel tarmkrise.

I tillegg kan mørkegrønn farge være forårsaket av å spise mange grønne grønnsaker, som spinat, eller ved å tilsette med jern, og denne fargen er mer vanlig hos nyfødte. Lær mer om årsakene til grønne avføring.

Hva å gjøre: Du bør vurdere om du øker inntaket av grønne grønnsaker eller tar medisiner som inneholder jern. Hvis dette ikke er tilfelle, anbefales det å konsultere en gastroenterolog hvis problemet vedvarer i mer enn 3 dager.

2. Kara avføring

Svarte eller svarte avføring ledsages vanligvis av en mer skarp lukt enn vanlig, og kan være et tegn på blødning et sted i fordøyelsessystemet, for eksempel sår eller røde blodkar. Imidlertid kan svart møkk også produseres ved hjelp av jernforbindelser.

Finn ut hva som ellers vises i en mørk avføring.

Hva å gjøre: Hvis du ikke tar jerntilskudd eller medisiner, anbefales det at du oppsøker en gastroenterolog tidlig eller går til legevakten hvis du har andre symptomer, som feber, tretthet eller oppkast.

3. Sarahs avføring

Denne avføringen er vanligvis et tegn på vanskeligheter med å fordøye fett, så det kan skyldes problemer som reduserer tarmens evne til å absorbere fett, for eksempel cøliaki eller mangel på enzymproduksjon i bukspyttkjertelen, noe som er et problem i dette organ.

I tillegg kan gulsott også forekomme ved gastrointestinale infeksjoner, ledsaget av andre symptomer som feber, diaré og magesmerter. Lær mer om hva som kan forårsake gule avføring.

Hva å gjøre: Hvis du trenger å vite om andre endringer i avføringen, som konsistens og form, og hvis endringen varer mer enn 3 dager, anbefales det å konsultere en gastroenterolog for å diagnostisere problemet og begynne riktig behandling.

4. En rød avføring

Fargen på slike avføring indikerer vanligvis tilstedeværelsen av blod, og er derfor vanlig hos hemoroider. Imidlertid kan blødning være forårsaket av infeksjoner, betennelsesproblemer som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, eller alvorlige sykdommer som kreft.

Lær mer om årsakene til rødt blod i avføring.

Hva å gjøre: Det anbefales å gå til akuttmottaket eller konsultere en gastroenterolog umiddelbart for å diagnostisere problemet og starte riktig behandling.

5. Lett avføring

Lette eller hvite avføring oppstår når det er betydelige vanskeligheter med å fordøye fett i fordøyelsessystemet og er derfor et viktig tegn på problemer med leveren eller gallegangene. Her er 11 andre symptomer som kan indikere leverproblemer.

Hva å gjøre: For diagnostiske tester som tomografi eller ultralyd, anbefales det å konsultere en gastroenterolog for å diagnostisere problemet og starte riktig behandling.

Hva betyr fargen på avføringen til barnet?

Avføring etter fødselen er mørkegrønn og har en klebrig og elastisk tekstur som kalles mekonium. De første dagene blir den grønn avhengig av mengden fett og vann i melken du drikker, og blir deretter klar. Generelt er avføringen vannaktig, med noen partikler, som ligner avføring fra ender eller kyllinger.

I løpet av de første 15 dagene tisser babyer 8 til 10 ganger om dagen eller hver gang de ammer. Når moren har diaré, kan barnet ikke evakueres i mer enn en dag, men vannet og avføringen må være den samme under evakueringen.

Etter 6 måneder, eller hvis babyen begynner med et diversifisert kosthold, vil avføringen endre farge og konsistens igjen, og vil være mer lik i farge, konsistens og lukt til avføringen til et barn eller voksen. Dette er fordi fordøyelsen allerede blir vanskeligere, og maten han spiser blir mer som resten av familien.

Finn ut når endringer i avføringen til babyen kan forårsake problemer.
osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *