KLAR KLEM: HVA, HVORFOR OG HVORDAN DET LAGES – EFFEKTIVITET

KLAR KLEM: HVA, HVORFOR OG HVORDAN DET LAGES – EFFEKTIVITET

Klar klyster – for å studere form og funksjon av tykktarmen og endetarmen ved hjelp av røntgenstråler og kontraster, vanligvis bariumsulfat, og derfor for å behandle tarmobstruksjon som divertikulitt eller polypper.

Takk skal du ha:


En klar klyster er en diagnostisk test som bruker røntgen og kontraster, vanligvis bariumsulfat, for å studere formen og funksjonen i tykktarmen og følgelig for å diagnostisere gastrointestinale problemer som divertikulitt eller polypper.

Tydelige klyster kan testes hos både voksne og barn, og kan deles inn i enkle transparente klyster når man bruker samme kontrast og dobbel kontrast, ikke-gjennomsiktige klyster når man bruker flere typer kontrast.

For å utføre en undersøkelse, må en person følge legens anbefalinger, for eksempel faste og tarmrensing, og visualisere tarmen korrekt.

Hva er det for?

En nattlig klyster er indikert for å undersøke for mulige endringer i tarmen, slik at en gastroenterolog kan anbefale operasjonen i nærvær av kolitt, kolorektal kreft, tarmsvulster, divertikulitt, betennelse i tarmveggen, enten det er en tarmlidelse eller gastrointestinale polypper.


Indikasjoner for ikke-gjennomsiktige klyster hos barn kan være kronisk forstoppelse, kronisk diaré, blodig avføring eller kronisk magesmerter, og kan være indikert som en form for screening for barn som kan bli henvist til rektalbiopsi på grunn av mistanke. Hirschsprungs syndrom kalles også medfødt megakolon, der det ikke er nervefibre i tarmen, noe som forhindrer passering av avføring. Lær mer om medfødt megakolon.

Forbereder seg på en klar klystereksamen

For å utføre en klar klysterundersøkelse, må en person følge visse legens instruksjoner, for eksempel:

 • Rask i ca 8-10 timer før eksamen;
 • Ikke røyk eller tygg tyggis under faste;
 • Ta diaré eller suppositorier dagen før for å rense tarmene;
 • Følg legens instruksjoner og spis væsker dagen før eksamen.

Disse forholdsreglene er viktige fordi tarmene må være helt rene, fri for avføring eller gasbind, for å kunne se endringene.


Hos barn over 2 år inkluderer forberedelse for en ugjennomsiktig klyster rikelig med væske om dagen og magnesiummelk etter middagen dagen før eksamen. Hvis eksamen kreves på grunn av kronisk forstoppelse eller megakolon, er det ikke nødvendig å forberede seg på det.

Hvordan eksamen gjennomføres

Undersøkelse for klar klyster tar omtrent 40 minutter og utføres uten bedøvelse, noe som kan forårsake smerte og ubehag under eksamen. Derfor foretrekker noen leger å be om en koloskopi, fordi det er tryggere og mer praktisk for pasienten å vurdere tykktarmen.

Den klare klystereksamen utføres i henhold til følgende trinn:

 1. Utfør en enkel røntgen av magen for å kontrollere at magen er ren;
 2. Legg personen på venstre side, vri kroppen fremover, og legg høyre fot foran venstre fot;
 3. Innføring av rektal og kontrastprobe som inneholder bariumsulfat;
 4. Posisjonen til personen endres for at kontrasten skal spres;
 5. Overdreven fjerning av kontrast og luftinjeksjon;
 6. Fjerning av sonden;
 7. Utfør flere røntgenbilder for å vurdere tarmen.

Under eksamen kan en person føle seg oppblåst, spesielt etter en injeksjon, og etter testen kan det være hevelse i magen, smerter og en trang til å urinere. Det er naturlig for en person å bli hvit eller grå på grunn av forstoppelse og tarmobstruksjon i flere dager, så det er nødvendig å øke tilførselen av fiberrike matvarer, for eksempel frokostblandinger og uskallet frukt, og drikke 2 liter vann per dag .


Dette kan skje med barn, så foreldre bør tilby rikelig med væske etter eksamen.


osama

osama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *